Jestem zachwycona tym jakże prostym przepisem na klasyczne bagietki - delikatne, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz.
Zarówno ilość składników jak i pracy którą należy włożyć w ich przygotowanie zredukowana jest do minimum, a efekt - za każdym razem - rewelacyjny.
Najlepsze bagietki otrzymamy z ciasta nocnego, które długo wyrasta i jest wyrabiane krótko, ale często. Bez użycia miksera.
Jeśli nie mamy czasu na częste mieszanie i długie wyrastanie bagietek, można przyspieszyć ten proces i wyrobić ciasto w mikserze (przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka) przez około 10 minut). Następnie zostawić do wyrośnięcia, na 2 godziny, w temperaturze pokojowej. Dalej postępujemy jak w przepisie, zaczynając od momentu podziału ciasta na trzy części.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 2 bagietki
- 10 g świeżych drożdży lub 3 g suszonych
- 300 ml letniej wody
- 500 g mąki pszennej (typ 500 do 750 lub mieszanka obu)
- 12 g soli (3 płaskie łyżeczki ) + 1 łyżka ciepłej wody
- 15 g (1 łyżka) cukru/miodu
WYKONANIE
- Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru/miodu i rozcieramy łyżką (najlepiej drewnianą), stopniowo dolewając 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na 15 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
- Do dzieży miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i pozostałe 200 ml wody. Mieszamy łyżką (drewnianą) do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, w ciepłe miejsce.
- Sól rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody i wylewamy na lekko wyrośnięte ciasto. Krótko mieszamy łyżką, przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut.
- Po upływie podanego czasu, zwilżonymi wodą dłońmi, delikatne rozciągamy ciasto ku górze i zakładamy pod spód. Czynność tę powtarzamy przez około 5 minut. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Proces rozciągania i wyrastania ciasta powtarzamy jeszcze dwukrotnie w odstępie 30 minut, a następnie szczelnie przykrywamy folią spożywczą (lub czepkiem kąpielowym) i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia, na 1 godzinę, w temperaturze pokojowej (najlepiej w pobliżu grzejnika).
- Następnie wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i zagarniając dłońmi pod spód wyjmujemy na oprószony mąką blat.
- Dzielimy na trzy równe części, po około 290 g każda. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, do lekkiego napuszenia.
- Każdą część, podsypując mąką, rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Zwijamy jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Końce zawijamy pod spód i lekko rozciągamy, aby uzyskać pożądany kształt.
- Tak przygotowane bagietki układamy (łączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie do pieczenia bagietek. Luźno przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230༠C z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu.
- Na kilka minut przed włożeniem bagietek, na spód piekarnika wkładamy formę keksową w połowie wypełnioną gorącą wodą.
- Wyrośnięte bagietki nacinamy (żyletką lub ostrym nożem)pod skosem, w kilku miejscach, skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 20-30 minut, aż się zrumienią.
Jakie cudowne *.*
OdpowiedzUsuńA jutro sobota. Na pewno sprobuje. Cudo.
Zapraszam na chilicake.blogspot.com
Pyszności!
OdpowiedzUsuńJa chrupiącą skórkę uwielbiam, ale pulchny środek też jest niczego sobie... ;)
A jak zdobić błyszcząca skórkę ? Dzisiaj robiłam , wyszły pyszne , cudowne :)))
OdpowiedzUsuńBagietki należy posmarować wodą zaraz po upieczeniu i wstawić na 1 minutę do piekarnika.
Usuńpozdrawiam
Remarkable! Its truly remarkable piece of writing, I have got much clear
OdpowiedzUsuńidea about from this paragraph.
토토
경마
This is a topic wgich is close tto my heart...
OdpowiedzUsuńCheers! Exactly where are your contact details though? This is mine
바카라사이트
토토사이트
Yes, that's right. This is the new blob, i like it too. But i have one more want to show you all:
OdpowiedzUsuńmajortotosite
racesite
oncasinosite
totopick