BAGIETKA

Jestem zachwycona tym jakże prostym przepisem na klasyczne bagietki - delikatne, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. 
Zarówno ilość składników jak i pracy którą należy włożyć w ich przygotowanie zredukowana jest do minimum, a efekt - za każdym razem - rewelacyjny. 
Najlepsze bagietki otrzymamy z ciasta nocnego, które długo wyrasta i jest wyrabiane krótko, ale często. Bez użycia miksera. 
Jeśli nie mamy czasu na częste mieszanie i długie wyrastanie bagietek, można przyspieszyć ten proces i wyrobić ciasto w mikserze (przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka) przez około 10 minut). Następnie zostawić do wyrośnięcia, na  2 godziny, w temperaturze pokojowej. Dalej postępujemy jak w przepisie, zaczynając od momentu podziału ciasta na trzy części.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 2 bagietki
  • 10 g świeżych drożdży lub 3 g suszonych
  • 300 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej (typ 500 do 750 lub mieszanka obu)
  • 12 g soli (3 płaskie łyżeczki ) + 1 łyżka ciepłej wody
  • 15 g (1 łyżka) cukru/miodu
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru/miodu i  rozcieramy łyżką (najlepiej drewnianą), stopniowo dolewając 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na 15 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i pozostałe 200 ml wody. Mieszamy łyżką (drewnianą) do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, w ciepłe miejsce.
  •  Sól rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody i wylewamy na lekko wyrośnięte ciasto.  Krótko mieszamy łyżką, przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut.
  • Po upływie podanego czasu, zwilżonymi wodą dłońmi, delikatne rozciągamy ciasto ku górze i zakładamy pod spód. Czynność tę powtarzamy przez około 5 minut. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Proces rozciągania i wyrastania ciasta powtarzamy jeszcze dwukrotnie w odstępie 30 minut, a następnie szczelnie przykrywamy folią spożywczą (lub czepkiem kąpielowym) i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia, na 1 godzinę, w temperaturze pokojowej (najlepiej w pobliżu grzejnika).
  • Następnie wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i zagarniając dłońmi pod spód wyjmujemy na oprószony mąką blat.
  • Dzielimy na trzy równe części, po około 290 g każda. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, do lekkiego napuszenia. 
  • Każdą część, podsypując mąką, rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Zwijamy jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Końce zawijamy pod spód i lekko rozciągamy, aby uzyskać pożądany kształt.
  • Tak przygotowane bagietki układamy (łączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie do pieczenia bagietek. Luźno przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do napuszenia.  
  • Piekarnik rozgrzewamy do 230༠C z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. 
  • Na kilka minut przed włożeniem bagietek, na spód piekarnika wkładamy formę keksową w połowie wypełnioną gorącą wodą.
  • Wyrośnięte bagietki nacinamy (żyletką lub ostrym nożem)pod skosem, w kilku miejscach, skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy 20-30 minut, aż się zrumienią.

7 komentarzy:

  1. Jakie cudowne *.*
    A jutro sobota. Na pewno sprobuje. Cudo.
    Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    Ja chrupiącą skórkę uwielbiam, ale pulchny środek też jest niczego sobie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak zdobić błyszcząca skórkę ? Dzisiaj robiłam , wyszły pyszne , cudowne :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bagietki należy posmarować wodą zaraz po upieczeniu i wstawić na 1 minutę do piekarnika.
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Remarkable! Its truly remarkable piece of writing, I have got much clear
    idea about from this paragraph.
    토토
    경마

    OdpowiedzUsuń
  5. This is a topic wgich is close tto my heart...
    Cheers! Exactly where are your contact details though? This is mine
    바카라사이트
    토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  6. Yes, that's right. This is the new blob, i like it too. But i have one more want to show you all:
    majortotosite
    racesite
    oncasinosite
    totopick

    OdpowiedzUsuń