BAGIETKA

Jestem zachwycona tym jakże prostym przepisem na klasyczne bagietki - delikatne, mięciutkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Zarówno ilość składników jak i pracy którą należy włożyć w ich przygotowanie zredukowana jest do minimum, a efekt rewelacyjny. Najlepszą rekomendacją niech będzie fakt, iż bagietki z tego przepisu piekłam już wielokrotnie i za każdym razem zostały zjedzone zanim zdążyły ostygnąć. Moje dzieci uwielbiają, gdy jest dużo pulchnego środka, a mało chrupiącej skórki dlatego najczęściej piekę je w formie szerszej niż klasyczna. Polecam

SKŁADNIKI / 2 bagietki
  • 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 300 ml letniej wody
  • 400 g mąki pszennej 
  • 1¹⧸₂ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suche. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, rozcieramy widelcem, stopniowo dolewając 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na ok. 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe 200 ml wody i sól. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub rękami. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek dzieży (lub przestanie kleić się do rąk) oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kule. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1- 2 godziny. 
  • Gdy ciasto znacznie zwiększy swoją objętość dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Zwijamy jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Końce zawijamy pod spód. Trzymając końce ciasta rozciągamy je delikatnie, aby uzyskać pożądany kształt.
  • Tak przygotowane układamy (łączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie do pieczenia bagietek. Niezbyt szczelnie przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 30 minut do "napuszenia".  
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220༠C z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu.
  • Wyrośnięte bagietki nacinamy pod skosem w kilku miejscach. Pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 15-20 minut w temp. 
RADA: Skórka bagietki będzie bardziej chrupiąca, jeśli na spodzie piekarnika postawimy keksówkę wypełnioną gorącą wodą.


4 komentarze:

  1. Jakie cudowne *.*
    A jutro sobota. Na pewno sprobuje. Cudo.
    Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    Ja chrupiącą skórkę uwielbiam, ale pulchny środek też jest niczego sobie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak zdobić błyszcząca skórkę ? Dzisiaj robiłam , wyszły pyszne , cudowne :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bagietki należy posmarować wodą zaraz po upieczeniu i wstawić na 1 minutę do piekarnika.
      pozdrawiam

      Usuń