DROŻDŻOWE ROGALIKI ŚNIADANIOWE

Te rogaliki to w moim domu hit śniadaniowo - weekendowy. Najczęściej przygotowuję je w sobotę wieczorem i po pierwszym wyrastaniu, gdy uformuję rogaliki przykrywam je szczelnie folią spożywcza i wkładam na noc do lodówki. Rano wyjmuję, aby trochę podrosły w temp. pokojowej  i gdy lekko się napuszą wkładam do nagrzanego piekarnika. Ciasto przyjemnie się wyrabia i nie ma z nim żadnych problemów. Struktura ciasta po upieczeniu idealna - puszyta i sprężysta w środku, na zewnątrz lekko chrupiąca i rumiana. O wiele lżejsze i lepsze niż te sklepowe. Nie są ani słone ani słodkie. Idealne z masełkiem i domowymi powidłami, nutellą i kakao jak również wersji wytrawnej - z twarożkiem czy pastą z makreli. Na kolacje oczywiście też się nadają:-)

SKŁADNIKI / ok. 16 rogalików:
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g roztopionego masła
DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko do posmarowania, mak do posypania

WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową

W letnim(nie gorącym!) mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dzieży miksera wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy jajka, sok z cytryny oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wlewamy wyrośnięte drożdże.
Przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego tzw. haka wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ścianek miski (można wyrobić rękami).
Formujemy kulę, smarujemy oliwą i przykrywamy folią spożywczą.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości ok. 1 cm.
Każdy placek kroimy na osiem trójkątów wspólnie przecinających się w środku koła.
Zwijamy od szerszego boku (od zewnątrz) do waskiego czubka (do środka).          
Końce uformowanych rogalików wywijamy do dołu i delikatnie łączymy.

Tak przygotowane układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tym razem na ok. 15-20 min.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200༠C - bez termoobiegu.

Napuszone rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 20-25 min. Studzimy na kratce.

RADA:
  • Jeśli lubimy słodkie wypieki możemy zwiększyć ilość cukru podanego w przepisie o 1 łyżkę     lub podczas formowania na każdym trójkącie położyć łyżeczkę konfitury lub czekolady, a mak zastąpić cukrem lub kruszonką.
  • Jeśli chcemy, aby nasze rogaliki były bardziej maślane polecam roztopić 50 g masła i na etapie formowania każdy trójkącik posmarować jego niewielką ilością - dalej postępować jak w przepisie.
  • Jeśli mamy ochotę na bardziej wytrawną wersję pieczywa - proponuję zmniejszyć ilość cukru podanego w przepisie do 1 łyżki a zwiększyć ilość soli do pełnej łyżeczki.

8 komentarzy:

  1. takie rogale to dla mnie smak niedzielnych śniadań z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są:)Też dziś planuję drożdżowe upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tle dodatkowo jeszcze Nutella OMG !!! chce takiego ;-)))) pyszota do kwadratu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! :) Zapraszam na sezamowe ciacho! http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    Śliczny blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa; już zaglądam na stronę;pozdrawiam

      Usuń
  5. Takie rogaliki posypane makiem pamietam z dziecinstwa :)
    Fajnie byloby je upiec i przypomniec sobie dawne smaki <3

    OdpowiedzUsuń