DROŻDŻOWE ROGALIKI ŚNIADANIOWE

Te rogaliki to w moim domu śniadaniowo - weekendowy hit. Najczęściej przygotowuję je w sobotę wieczorem i po pierwszym wyrastaniu, gdy uformuję rogaliki przykrywam je szczelnie folią spożywcza i wkładam na noc do lodówki. Rano wyjmuję, aby trochę podrosły w temp. pokojowej  i gdy lekko się napuszą wkładam do nagrzanego piekarnika. Ciasto przyjemnie się wyrabia i nie ma z nim żadnych problemów. Struktura ciasta po upieczeniu idealna - puszyta i sprężysta w środku, na zewnątrz lekko chrupiąca i rumiana. O wiele lżejsze i lepsze niż te sklepowe. Nie są ani słone ani słodkie. Idealne z masełkiem i domowymi powidłami, nutellą i kakao jak również wersji wytrawnej - z twarożkiem czy pastą z makreli. 

------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / ok. 16 rogalików:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g roztopionego masła
DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko do posmarowania, mak do posypania

WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową

  • Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), zdejmujemy z  ognia, dodajemyt cukier 1 łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wbijamy jajka, dolewamy sok z cytryny oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wlewamy wyrośnięte drożdże.
  • Przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego tzw. haka wyrabiamy ciasto przez około 10 minut,  aż zacznie odstawać od ścianek miski (można wyrobić ręcznie). Formujemy kulę, smarujemy oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości 1 cm.
  • Każdy placek kroimy na osiem trójkątów, wspólnie przecinających się w środku koła. Zwijamy od szerszego boku (od zewnątrz) do waskiego czubka (do środka).  Końce uformowanych rogalików wywijamy do dołu i delikatnie łączymy.
  • Tak przygotowane układamy na blaszce do pieczenia i luźno przykrywamy folią spożywcza. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na 20 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200༠C - bez termoobiegu.
  • Napuszone rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20-25 min. Studzimy na kratce.

RADA:
  • Jeśli lubimy słodkie wypieki możemy zwiększyć ilość cukru podanego w przepisie o 1 łyżkę     lub podczas formowania na każdym trójkącie położyć łyżeczkę konfitury lub czekolady, a mak zastąpić cukrem lub kruszonką.
  • Jeśli chcemy, aby nasze rogaliki były bardziej maślane polecam roztopić 50 g masła i na etapie formowania każdy trójkącik posmarować jego niewielką ilością - dalej postępować jak w przepisie.
  • Jeśli mamy ochotę na bardziej wytrawną wersję pieczywa - proponuję zmniejszyć ilość cukru podanego w przepisie do 1 łyżki a zwiększyć ilość soli do pełnej łyżeczki.

8 komentarzy:

  1. takie rogale to dla mnie smak niedzielnych śniadań z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są:)Też dziś planuję drożdżowe upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tle dodatkowo jeszcze Nutella OMG !!! chce takiego ;-)))) pyszota do kwadratu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! :) Zapraszam na sezamowe ciacho! http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    Śliczny blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa; już zaglądam na stronę;pozdrawiam

      Usuń
  5. Takie rogaliki posypane makiem pamietam z dziecinstwa :)
    Fajnie byloby je upiec i przypomniec sobie dawne smaki <3

    OdpowiedzUsuń