Proste dania są najlepsze, dlatego zachęcam do zrobienia chrupiących kotlecików na patyku. Aby je wykonać nie potrzeba szczególnych zdolności kulinarnych, gdyż są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich forma sprawia, że świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Szczególnym powodzeniem cieszą się na imprezach dla dzieci, choć sama często przygotowuję je na obiad w dni, gdy na zrobienie posiłku mam nie więcej niż pół godziny. Są delikatne w środku, z chrupiącą panierką na zewnątrz i z wyraźnie wyczuwalnym aromatem curry. Najlepsze z zestawem ulubionych dipów.
SKŁADNIKI na 8 większych kotletów:
- 2 średnie piersi kurczaka
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki/można pominąć
- 1/2 szklanki bułki tartej/ do panierowania
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól morska, pieprz
- olej do smażenia
DODATKOWO: patyczki do szaszłyków
WYKONANIE
- Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z białych błon i kroimy na 4 - 6 części.
- Cebulę i czosnek obieramy i miksujemy jak najdrobniej przy użyciu malaksera. Dodajemy pokrojone piersi kurczaka, żółtko, natkę pietruszki oraz sól, pieprz, curry i ostrą paprykę jeśli używamy. Miksujemy, tym razem w trybie pulsacyjnym ( nie miksujemy na papkę, ale tak by kurczak miał formę małych kawałków). Możemy także wszystkie składniki drobno posiekać nożem.
- Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy zgrabne wałeczki (ok. 8 - 12 sztuk w zależności od wielkości kotlecików jakie chcemy otrzymać).
- Tak przygotowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanej, ok. 0,3 cm warstwie oleju. W czasie smażenia przewracamy kotleciki, aby ładnie przyrumieniły się z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. W każdy wbijamy patyczek do szaszłyka
- Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i dipem czosnkowym (jogurt naturalny+sok z cytryny+ czosnek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz