KOTLECIKI CURRY NA PATYKU

Proste dania są najlepsze, dlatego zachęcam do zrobienia chrupiących kotlecików na patyku. Aby je wykonać nie potrzeba szczególnych zdolności kulinarnych, gdyż są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich forma sprawia, że świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Szczególnym powodzeniem cieszą się na imprezach dla dzieci, choć sama często przygotowuję je na obiad w dni, gdy na zrobienie posiłku mam nie więcej niż pół godziny. Są delikatne w środku,  z chrupiącą panierką na zewnątrz i z wyraźnie wyczuwalnym aromatem curry. Najlepsze z zestawem ulubionych dipów.

SKŁADNIKI na 8 większych kotletów:
  • 2 średnie piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki/można pominąć
  • 1/2 szklanki bułki tartej/ do panierowania
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, pieprz
  • olej do smażenia
DODATKOWO: patyczki do szaszłyków

WYKONANIE
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z białych błon i kroimy na 4 - 6 części.
Cebulę i czosnek obieramy i miksujemy jak najdrobniej przy użyciu malaksera.  Dodajemy pokrojone piersi kurczaka, żółtko, natkę pietruszki oraz sól, pieprz, curry i ostrą paprykę jeśli używamy. Miksujemy, tym razem w trybie pulsacyjnym ( nie miksujemy na papkę, ale tak by kurczak miał formę małych kawałków).
Możemy także wszystkie składniki drobno posiekać nożem.

Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy zgrabne wałeczki (ok. 8 - 12 sztuk w zależności od wielkości kotlecików jakie chcemy otrzymać).

Tak przygotowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanej, ok. 0,5 cm warstwie oleju. W czasie smażenia przewracamy kotleciki, aby ładnie przyrumieniły się z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
W każdy wbijamy patyczek do szaszłyka

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i dipem czosnkowym (jogurt naturalny+sok z cytryny+ czosnek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz