PLACUSZKI Z CUKINII

Delikatne placuszki z cukinii podane z dodatkiem kremowego czosnkowego twarożku i wędzonego łososia smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze przechowują się w lodówce, więc śmiało możemy przygotować je rano i podać w dowolnym momencie dnia jako starter lub przekąskę w porze lunchu. Same placuszki są dość neutralne w smaku i dlatego rewelacyjnie komponują się z większością mięs i ryb. Można podać je z serem pleśniowym lub fetą, sosem pomidorowym lub salsą. Dzięki nim każde danie nabierze wyjątkowego charakteru.

SKŁADNIKI
  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 posiekanej papryczki chili/można pominąć
  • 1 mała cebula
  • 6 łyżek mąki
  • olej 
DODATKOWO 
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • posiekany koperek
  • twarożek czosnkowy: 100 g twarogu łączymy z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
WYKONANIE
Cukinię myjemy, odkrawamy końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu  cukinię bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do suchej miseczki. 

Dodajemy jogurt, jajka, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, paryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Na  patelni rozgrzewamy olej.
Łyżką nabieramy porcje ciasta, które kolejno kładziemy na patelni formując zgrabne placuszki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Powinny ładnie się przyrumienić. Jeśli w trakcie smażenia placki zbyt szybko się przypiekają zmniejszamy płomień do średniego.

Gotowe placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Jeśli będziemy podawać je natychmiast wówczas po odsączeniu każdy placek dekorujemy łyżeczką twarożku i kawałkiem wędzonego łososia.
Posypujemy koperkiem lub/i kolorowym pieprzem.

Jeśli planujemy podać placuszki na zimno - po wystudzeniu wkładamy je do zamykanego pudełka i przechowujemy (max. kilka godzin) w lodówce.
Dekorujemy tuż przed podaniem.

1 komentarz: