Placki z cukinii, podane z dodatkiem kremowego twarożku i wędzonego łososia lub wstążkami surowej marchewki zamarynowanej w sosie teriyaki. . Dobrze przechowują się w lodówce, więc śmiało możemy przygotować je rano i podać w dowolnym momencie dnia, jako starter lub przekąskę w porze lunchu. Same placuszki są dość neutralne w smaku i rewelacyjnie komponują się z większością mięs i ryb. Można podać je z serem pleśniowym lub fetą, sosem pomidorowym lub salsą. Dzięki nim każde danie nabierze wyjątkowego charakteru.
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI- 1 cukinia (300 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub/i koperku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
DODATKOWO
- 100 g wędzonego łososia w plastrach lub cienkich plastrów marchewki ugotowanej al dente i zamarynowanej w sosie teriyaki
- posiekany koperek
- twarożek czosnkowy: 100 g twarogu łączymy z łyżką jogurtu naturalnego i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
----------------------------------------------------------
WYKONANIE
- Cukinię, ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Odciskamy z wody i przekładamy do miseczki.
- Cebulę i czosnek także ścieramy na tarce i umieszczamy w miseczce z cukinią. Dodajemy jogurt, jajko, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki/koperek i słonecznik. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kolejno kładziemy na patelni, formując zgrabne placuszki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
- Przed podaniem dekorujemy twarożkiem i kawałkiem wędzonego łososia lub wstążkami marchewki.
Smakowicie podane! :)
OdpowiedzUsuń