PLACKI Z CUKINII

Placki z cukinii, podane z dodatkiem kremowego  twarożku i wędzonego łososia lub wstążkami surowej marchewki zamarynowanej w sosie teriyaki. . Dobrze przechowują się w lodówce, więc śmiało możemy przygotować je rano i podać w dowolnym momencie dnia, jako starter lub przekąskę w porze lunchu. Same placuszki są dość neutralne w smaku i rewelacyjnie komponują się z większością mięs i ryb. Można podać je z serem pleśniowym lub fetą, sosem pomidorowym lub salsą. Dzięki nim każde danie nabierze wyjątkowego charakteru.

---------------------------------------------------
SKŁADNIKI
  • 1 cukinia (300 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub/i koperku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
DODATKOWO 
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach lub cienkich plastrów marchewki ugotowanej al dente i zamarynowanej w sosie teriyaki
  • posiekany koperek
  • twarożek czosnkowy: 100 g twarogu łączymy z łyżką jogurtu naturalnego i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
----------------------------------------------------------
WYKONANIE
  • Cukinię, ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Odciskamy z  wody i przekładamy do miseczki.

  • Cebulę i czosnek także ścieramy na tarce i umieszczamy w miseczce z cukinią. Dodajemy jogurt, jajko, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki/koperek i słonecznik. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.
  • Na  patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kolejno kładziemy na patelni, formując zgrabne placuszki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. 
  • Przed podaniem dekorujemy twarożkiem i kawałkiem wędzonego łososia lub wstążkami marchewki. 

1 komentarz: