Marynowane w oliwie, soku z cytryny i occie balsamicznym świeże figi podane z sałatką z rukoli i mięty oraz delikatnymi plastrami mozzarelli stanowią doskonały sposób na lekką kolację lub elegancką przystawkę. Pięknie się prezentują, ale - co bardziej istotne - smakują naprawdę pysznie. Orzeźwiająco i delikatnie zarazem. Polecam.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 4 dojrzałe figi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu/można pominąć
- 4 łyżki oliwy extra virgin + 1 łyżka do skropienia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
- 250 g białej mozarelli
- garść listków świeżej mięty
- 50 g rukoli
- sól morska, pieprz
- krem balsamiczny
WYKONANIE
- Figi kroimy na cztery części. Wkładamy do szklanej miseczki.
- Cytrynę myjemy i polewamy wrzątkiem. Dokładnie osuszamy i ścieramy skórkę.
- Ocet balsamiczny mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, oliwą, solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewamy figi. Zostawiamy w temp. pokojowej na ok.15 minut.
- Mozzarellę osuszamy z zalewy i kroimy w plastry. Posypujemy solą i pieprzem
- Listki mięty drobno siekamy.
- Na środku okrągłego talerza, blisko siebie stawiamy zamarynowane figi. Posypujemy posiekanym tymiankiem, i skórką z cytryny. Polewamy dressingiem w którym wcześniej marynowały się.
- Dookoła fig układamy rukolę, a następnie plastry mozzarelli, które powinny lekko na siebie zachodzić.
- Posypujemy posiekaną miętą. Skrapiamy oliwą i kremem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz