MARYNOWANE FIGI Z MOZZARELLĄ

Marynowane w oliwie, soku z cytryny i occie balsamicznym świeże figi podane z sałatką z rukoli i mięty oraz delikatnymi plastrami mozzarelli stanowią doskonały sposób na lekką kolację lub elegancką przystawkę. Pięknie się prezentują, ale - co bardziej istotne - smakują naprawdę pysznie. Orzeźwiająco i delikatnie zarazem. Polecam.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 4 dojrzałe figi
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu/można pominąć
  • 4 łyżki oliwy extra virgin + 1 łyżka do skropienia
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
  • 250 g białej mozarelli
  • garść listków świeżej mięty
  • 50 g rukoli
  • sól morska, pieprz
  • krem balsamiczny
WYKONANIE
  • Figi kroimy na cztery części. Wkładamy do szklanej miseczki.
  • Cytrynę myjemy i polewamy wrzątkiem. Dokładnie osuszamy i ścieramy skórkę.
  • Ocet balsamiczny mieszamy z  sokiem z cytryny, miodem, oliwą, solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewamy figi. Zostawiamy w temp. pokojowej na ok.15 minut.
  • Mozzarellę osuszamy z zalewy i kroimy w plastry. Posypujemy solą i pieprzem
  • Listki mięty drobno siekamy.
  • Na środku okrągłego talerza, blisko siebie stawiamy zamarynowane figi. Posypujemy posiekanym tymiankiem, i skórką z cytryny. Polewamy dressingiem w którym wcześniej marynowały się.
  • Dookoła fig układamy rukolę, a następnie plastry mozzarelli, które powinny lekko na siebie zachodzić.
  • Posypujemy posiekaną miętą. Skrapiamy oliwą i kremem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz