Delikatne filety z kurczaka w chrupiącej parmezanowej panierce, zanurzone w aromatycznym pomidorowym sosie. Danie świetne zarówno na codzienny obiad jak i kolację w gronie przyjaciół. Najlepiej smakuje w towarzystwie makaronu, ryżu lub sałatki z sosem winegret. Stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnego kotleta schabowego. Polecam.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
KOTLETY
KOTLETY
- 2 małe piersi kurczaka lub 1 duża
- 1 jajko / roztrzepane
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 2-3 łyżki mąki
- 125 g mozarelli
- olej do smażenia
- sól morska, pieprz
- świeża bazylia
SOS POMIDOROWY
- 1-2 ząbki czosnku / starte na tarce
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- sólo morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta chili
WYKONANIE
- SOS POMIDOROWY: W małym rondelku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok 1 min. Cały czas mieszamy. Nie rumienimy.
- Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy ocet balsamiczny, suszone oregano, sól, pieprz i miód. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Przekładamy do żaroodpornej foremki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180༠C (bez termoobiegu).
- KURCZAK: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na grubość ok 1,5 cm. Jeśli używamy dużych filetów, kroimy je na pół, a następnie grubszy kawałek dodatkowo wzdłuż. W ten sposób z każdego filetu powinniśmy otrzymać trzy filety podobnej grubości.
- W trzech płytkich naczyniach umieszczamy mąkę, bułkę tartą wymieszaną z parmezanem oraz roztrzepane jajko. Piersi kurczaka zanurzamy kolejno w mące, jajku i bułce z parmezanem.
- Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju (powinien zakrywać całe dno) ok. 3 min. z każdej strony w zależności od tego jak są grube. Gdy ładnie się przyrumienią przekładamy je do formy z sosem pomidorowym.
- Mozzarellę kroimy w dość grube plastry i układamy na kotletach (po 2 plastry na jednym filecie).
- Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, aż mozarella się rozpuści, a na sosie utworzą się bąbelki.
- Podajemy z ulubioną sałatką.
witaj :) mam pytanie, czy zapiekałaś kotlety pod przykrywką czy bez ?
OdpowiedzUsuń