Moje dzieci i ch przyjaciele uwielbiają złociste nuggetsy z kurczaka. Chrupiąca panierka z dodatkiem pokruszonych nachosów lub startego parmezanu skrywa delikatne i pachnące przyprawami mięsko. Obowiązkowo podaję je z sosem musztardowym do maczania i chrupiącą sałatką coleslaw. Świetnie nadają się na kolację i obiad, doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie czy kinderbalu. Przepis do niejednokrotnego powtórzenia ;-)
SKŁADNIKI / 2 porcjeKURCZAK
- 2 małe piersi kurczaka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól morska, pieprz
PANIERKA
- 1/3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki startego parmezanu lub pokruszonych na miazgę nachosów
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki (opcjonalnie)
SOS MUSZTARDOWY
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 łyżki musztardy miodowej
- sól
DODATKOWO: olej do smażenia
WYKONANIE
- Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z białych błon i kroimy w paski.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa razem z sokiem z cytryny solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
- W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę i czerwoną słodką paprykę. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy bułkę tartą i starty parmezan lub pokruszone nachosy.
- Składniki sosu umieszczamy w miseczce mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Kąski kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku i na końcu w bułce tartej.
- Smażymy na dobrze rozgrzanej, ok. 0,3 cm warstwie oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Nuggetsy najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.
Przepyszny wielokrotnie wypróbowany z różnymi sosami . Naprawdę polecam
OdpowiedzUsuń