NUGGETSY Z KURCZAKA

Moje dzieci i ch przyjaciele uwielbiają złociste nuggetsy z kurczaka. Chrupiąca panierka z dodatkiem pokruszonych nachosów lub startego parmezanu skrywa delikatne i pachnące przyprawami  mięsko. Obowiązkowo podaję je z sosem musztardowym do maczania i chrupiącą sałatką coleslaw. Świetnie nadają się na kolację i obiad, doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie czy kinderbalu. Przepis do niejednokrotnego powtórzenia ;-)

SKŁADNIKI / 2 porcje
KURCZAK
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz
PANIERKA
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki startego parmezanu lub pokruszonych na miazgę nachosów
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki (opcjonalnie)
SOS MUSZTARDOWY
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • sól
DODATKOWO: olej do smażenia
WYKONANIE
  • Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z białych błon i kroimy w paski.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa razem z sokiem z cytryny solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
  • W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę i czerwoną słodką paprykę. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy bułkę tartą i starty parmezan lub pokruszone nachosy.
  • Składniki sosu umieszczamy w miseczce mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Kąski kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku i na końcu w bułce tartej.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej, ok. 0,3 cm  warstwie oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Nuggetsy najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz