PIECZONY SCHAB FASZEROWANY POLĘDWICZKĄ


Schab faszerowany polędwiczką wieprzową jest bardzo aromatyczny, a dzięki pieczeniu w specjalnym rękawie także delikatny i soczysty. Może służyć jako wędlina do kanapek lub główne danie niedzielnego obiadu.Szczególnie dobrze smakuje polany sosem, który wytwarza się w czasie pieczenia. Polecam  zaprawić sos odrobiną kremowej śmietany i polać nim pokrojone na plastry mięsko. Ja jednak lubię wyrazisty smak pieczonego schabu bez żadnych dodatków, podanego z pełnoziarnistym chlebem w formie zwyczajnej kanapki.


SKŁADNIKI /4-6 porcji
  • 1,3 kg schabu
  • 1 mała polędwiczka wieprzowa
  • 2 śrenie cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki domowego bulionu lub wody/można dać nieco więcej
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól morska
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
DODATKOWO: rękaw do pieczenia, nić kuchenna
WYKONANIE 
Schab i polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon.

Do miseczki wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę. Mieszmy.
Przygotowaną bejcą smarujemy oba rodzaje mięsa, posypujemy listkami tymianku.

W środku schabu ostrym i długim nożem wycinamy dość dużą kieszeń i wciskamy w nią przyprawioną polędwiczkę. Możemy także z wierzchu schabu porobić nacięcia (na głębokość ok. 1 cm) i powkładać w nie plasterki czosnku
Mięso zalewamy pozostałą marynatą, zamykamy w pojemniku i wstawiamy na noc lub co najmniej na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu schab ciasno związujemy nicią kuchenną. Krótko obsmażamy z każdej strony na patelni na 2-3 łyżkach mocno rozgrzanego oleju.
Gdy ładnie się przyrumieni umieszczamy go w woreczku do pieczenia. Dodajemy obrane ząbki czosnku, pokrojoną na cząstki cebulę, pozostałą z marynowania bejcę oraz bulion. Zamykamy dołączonym klipsem, nakłuwamy w dwóch miejscach i umieszczamy w żaroodpornej foremce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200༠C i pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut (zgodnie z zasadą  1kg mięsa=1 godzina pieczenia.
Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na ok.10 min. 

Jeśli planujemy podać mięsko w czasie obiadu upieczony schab wyjmujemy z woreczka, zawijamy w folię aluminiową, a powstały sosik blendujemy, przelewamy do rondelka, dodajemy ok.3-4 łyżki śmietany 30% i zagotowujemy.
Mięsko kroimy w plastry i polewamy przygotowanym sosem.

W innej wersji polecam przelać sos (który wytworzył się podczas pieczenia) do foremki w której piekliśmy mięsko, a schab pokroić w bardzo cieniutkie plastry i ponownie ułożyć w naczyniu. Całość przykryć folią i schłodzić w lodówce. Podawć w formie wędliny.  



1 komentarz: