Wołowe kotleciki w stylu tex-mex doprawione wędzoną papryką, kminem rzymskim i świeżą kolendrą podane w małych rożkach uformowanych z pszennych lub kukurydzianych tortilli to danie wprost idealne na różnego rodzaju imprezy. Fajnie się prezentuje i obłędnie smakuje. Charakteru nadają mu dipy przygotowane w trzech kolorach nawiązujących do meksykańskiej flagi: zielony-guacamole, biały-sos jogurtowy i czerwony-pomidorowa salsa.
___________________________________________________
SKŁADNIKIBURGERY / 12 cienkich lub 6 grubych
- 500 g chudej mielonej wołowiny lub mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2-3 łyżki posiekanych listków kolendry lub natki pietruszki
- 6 pokruszonych na miazgę krakersów
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki/ można zastąpić słodką
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ posiekanej papryczki chili
- ¼ szklanki zimnej wody
- 2 ząbki czosnku / wyciśnięte przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól morska, pieprz
DODATKOWO
- 6 pszennych lub kukurydzianych tortilli (kupnych lub domowych)
- klka listków rzymskiej sałaty
- 1-2 pomidory pokrojone w plastry
- marynowane papryczki jalapeno
- guacamole/ 2 drobno pokrojone awokado mieszamy z posiekaną szalotką i doprawiamy sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem
- salsa pomidorowa
- jogurtowy sos chili/ 1 szklanka jogurtu greckiego mieszamy z 1/2 posiekanej papryczki chili, solą i pieprzem
_____________________________________________________
WYKONANIE
- Wszystkie składniki burgerów umieszczamy w szklanej misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
- Każdą tortillę kroimy na pół, zwijamy w rożek i układamy na półmisku.
- W oddzielnych miseczkach przygotowujemy: guacamole, salsę pomidorową oraz jogurtowy sos chili.
- Na drewnianej desce lub talerzu kładziemy papryczki jalapeno, listki rzymskiej sałaty oraz pokrojone na plastry pomidory.
- Z mięsa formujemy 6 grubych lub 12 cienkich burgerów o średnicy ok. 8 cm każdy.
- Nacieramy oliwą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 4-6 minut z każdej strony ( dokładny czas smażenia zależy od grubości kotletów).
- Tak przygotowane wkładamy do zwniętych w rożki tortilli i wypełniamy dodatkami
- lub wszystkie składniki podajemy oddzielnie, tak aby każdy mógł samodzielnie skomponować własnego burgera.
- Rożki z tortilli (ewentualnie wypełnione kotletami) możemy podgrzać w piekarniku. W tym celu układamy je na blaszce i przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej należy zgnieść go pod strumieniem zimnej wody i ponownie rozprostować).
- Wkładamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 100༠C (bez termoobiegu) i podgrzewamy ok. 5 min.
o, coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń