To nasączone syropem, tradycyjne greckie ciasto, jest bardzo aromatyczne i słodkie. Pachnie orzechami i skórką pomarańczową. Jest gęste, bardzo sycące i długo zachowuje świeżość. Świetnie smakuje z filiżanką espresso i greckim jogurtem dosłodzonym miodem.
______________________________________________________
SKŁADNIKI- 200 g orzechów włoskich
- 185 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 125 ml greckiego jogurtu
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- szczypta soli
SYROP
- 100 ml miodu
- 50 ml greckiej brandy Metaxa
- 1 pomarańcza
- szczypta cynamonu
- 3-4 goździki
___________________________________________________
WYKONANIE
- CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu.
- Tortownicę o średnicy 20 cm. smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
- 175 g orzechów rozdrabniamy przy użyciu malaksera lub drobno tłuczemy.
- Do miski dodajemy jajka, oliwę z oliwek i cukier. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy jogurt grecki oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i goździki. Dodajemy orzechy i przekładamy do przygotowanej tortownicy. Dekorujemy pozostałymi orzechami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.
- SYROP: Do małego rondelka przelewamy miód, dodajemy cynamon i goździki. Obieraczką zdejmujemy skórkę z pomarańczy i dodajemy do rondla. Delikatnie podgrzewamy, a następnie dodajemy Metaxę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakłuwamy (np. patyczkiem do szaszłyka) na całej powierzchni. Polewamy syropem i odstawiamy je na jakiś czas, aby syrop mógł wsiąknąć.
- Wyjmujemy ciasto z tortownicy, gdy cały syrop zostanie wchłonięty.
Idealne ciasto jesienne :)
OdpowiedzUsuńNajwazniejsza zasada ciast syropowych-już wystudzone ciasto polewamy gorącym syropem!
OdpowiedzUsuńSyrop można przygotować samemu- 1szklankę wody z 2 szklankami cukru doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień gotując ok. 7min. aż syrop nie zacznie lekko gęstnieć, plus przyprawy z przepisu.Odlewając trochę do słoiczka ,następnego dnia będzie jeszcze bardziej gęsty.
pozdrawiam,Beata