GRECKIE CIASTO ORZECHOWE Z BRANDY

To nasączone syropem, tradycyjne greckie ciasto, jest bardzo aromatyczne i słodkie. Pachnie orzechami i skórką pomarańczową. Jest gęste, bardzo sycące i długo zachowuje świeżość. Świetnie smakuje z filiżanką espresso i greckim jogurtem dosłodzonym miodem.
______________________________________________________
SKŁADNIKI
  • 200 g orzechów włoskich 
  • 185 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 125 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 125 ml greckiego jogurtu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • szczypta soli
SYROP
  • 100 ml miodu
  • 50 ml greckiej brandy Metaxa
  • 1 pomarańcza
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 goździki
___________________________________________________
WYKONANIE
  • CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm. smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • 175 g orzechów rozdrabniamy przy użyciu malaksera lub drobno tłuczemy.
  • Do miski dodajemy jajka, oliwę z oliwek i cukier. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  • Zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy jogurt grecki oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i goździki.  Dodajemy orzechy i przekładamy do przygotowanej tortownicy. Dekorujemy pozostałymi orzechami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.
  • SYROP: Do małego rondelka przelewamy miód, dodajemy cynamon i goździki. Obieraczką zdejmujemy skórkę z pomarańczy i dodajemy do rondla. Delikatnie podgrzewamy, a następnie dodajemy Metaxę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakłuwamy (np. patyczkiem do szaszłyka) na całej powierzchni. Polewamy syropem i odstawiamy je na jakiś czas, aby syrop mógł wsiąknąć.
  • Wyjmujemy ciasto z tortownicy, gdy cały syrop zostanie  wchłonięty.

2 komentarze:

  1. Idealne ciasto jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najwazniejsza zasada ciast syropowych-już wystudzone ciasto polewamy gorącym syropem!
    Syrop można przygotować samemu- 1szklankę wody z 2 szklankami cukru doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień gotując ok. 7min. aż syrop nie zacznie lekko gęstnieć, plus przyprawy z przepisu.Odlewając trochę do słoiczka ,następnego dnia będzie jeszcze bardziej gęsty.
    pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń