KANAPKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Świetna kanapka nawiązująca smakiem do greckiej sałatki, z dodatkiem keftedes, czyli ziołowych pulpecików z mielonego mięsa. Całość pachnąca miętą i oregano, doprawiona dipem na bazie jogurtu naturalnego i serka Feta. Do tego plastry świeżego pomidora, ogórka i krążki czerwonej cebuli.

SKŁADNIKI

KOTLETY
  • 250 g chudej mielonej wołowiny
  • 1/2 papryczki chili drobno pokrojonej
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek bez pestek
  • 1 jajko
  • 6 krakersów rozdrobnionych
  • 1 łyżka suszonego oregano roztartego w moździeżu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
SOS JOGURTOWY
  • 50 g Fety
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól morska, pieprz
DODATKI
  • 4 plastry pomidora
  • 4 plasterki czerwonej cebuli
  • 8 plasterków zielonego ogórka
  • 2 bułki
  • garść posiekanych listków mięty
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • SOS JOGURTOWY: Fetę umieszczamy w szklalnej miseczce i dokładnie rozcieramy widelcem. Dodajemy jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
  • KOTLETY: Mięso mieszamy z ziołami, papryczką chili i czosnkiem. Dodajemy jajko, musztardę i rozdrobnione na miazgę krakersy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy dwa okrągłe kotlety, które lekko spłaszczamy i nacieramy oliwą. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 4-5 minut z każdej strony.
  • W czasie gdy kotlety się smażą, na drugiej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 200༠C bez termoobiegu podgrzewamy przekrojone na pół bułki.
  • Na dolnej części bułki układamy kolejno krążki cebuli, gorący kotlet, plastry pomidora i plasterki ogórka. Całość polewamy łyżką sosu jogurtowego, posypujemy listkami mięty i przykrywamy górą bułki.

1 komentarz: