Świetna kanapka nawiązująca smakiem do greckiej sałatki, z dodatkiem keftedes, czyli ziołowych pulpecików z mielonego mięsa. Całość pachnąca miętą i oregano, doprawiona dipem na bazie jogurtu naturalnego i serka Feta. Do tego plastry świeżego pomidora, ogórka i krążki czerwonej cebuli.
SKŁADNIKI
KOTLETY- 250 g chudej mielonej wołowiny
- 1/2 papryczki chili drobno pokrojonej
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek bez pestek
- 1 jajko
- 6 krakersów rozdrobnionych
- 1 łyżka suszonego oregano roztartego w moździeżu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- sól morska, pieprz
- oliwa
SOS JOGURTOWY
- 50 g Fety
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól morska, pieprz
DODATKI
- 4 plastry pomidora
- 4 plasterki czerwonej cebuli
- 8 plasterków zielonego ogórka
- 2 bułki
- garść posiekanych listków mięty
- sól morska, pieprz
- SOS JOGURTOWY: Fetę umieszczamy w szklalnej miseczce i dokładnie rozcieramy widelcem. Dodajemy jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
- KOTLETY: Mięso mieszamy z ziołami, papryczką chili i czosnkiem. Dodajemy jajko, musztardę i rozdrobnione na miazgę krakersy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy dwa okrągłe kotlety, które lekko spłaszczamy i nacieramy oliwą. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 4-5 minut z każdej strony.
- W czasie gdy kotlety się smażą, na drugiej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 200༠C bez termoobiegu podgrzewamy przekrojone na pół bułki.
- Na dolnej części bułki układamy kolejno krążki cebuli, gorący kotlet, plastry pomidora i plasterki ogórka. Całość polewamy łyżką sosu jogurtowego, posypujemy listkami mięty i przykrywamy górą bułki.
ooo idzie się taką najeść ;)
OdpowiedzUsuń