Kruchy intensywnie imbirowy spód w połaczeniu z czekoladowym kremem mascarpone, domowym dyniowym budyniem i warstwą lekkiej jak puch bitej śmietany tworzą tak wyjątkowe połączenie smaków, że niemożliwym jest mu się oprzeć. Pyszny domowy budyń dyniowy doprawiłam aromatycznymi goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową. Wierzch ciasta udekorowałam "pierzynką" z bitej śmietany oraz posypką cukrowo-cynamonową. Ciasto jest wysokie, ma piękne kolory i ładnie prezentuje się na stole. Będzie idealną propozycją na jesienne chłodne wieczory jak również na halloweenowe party.
Tarta wymaga minimum 3 godzin schładzania, dlatego najlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce. Aby ciasto idealnie się kroiło na godzinę przed planowanym podaniem można włożyć je do zamrażarki.
SKŁADNIKISPÓD
- 190 g pokruszonych imbirowych herbatników / polecam TAKIE
- 50 g masła / roztopionego
WARSTWA CZEKOLADOWA
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady / roztopionej w kąpieli wodnej
- 1 łyżka cukru
BUDYŃ DYNIOWY
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych goździków
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 4 duże żółtka/w temp. pokojowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżka masla w temp. pokojowej
BITA ŚMIETANA
- 2 szklanki śmietany 30-36 % bardzo zimnej
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
POSYPKA
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
WYKONANIE
- SPÓD: Herbatniki mielimy jak najdrobniej przy użyciu malaksera, przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników.
- Dno blaszki o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz i wysypujemy masę ciasteczkową. Ugniatamy, mocno dociskając za pomocą szklanki. Wstawiamy do lodówki.
- WARSTWA CZEKOLADOWA: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone krótko ucieramy ( ok. 15 sekund) z cukrem i stopniowo dodajemy roztopioną (nie gorącą) czekoladę. Mieszamy do połączenia składników, a powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód.
- BUDYŃ DYNIOWY: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko dodajemy cynamon, ekstrakt z wanilii, mielone goździki, sól, cukier i gałkę muszkatołową. Dodajemy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i stawiamy na gazie.
- Podgrzewamy stopniowo, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas mieszamy energicznie np. przy użyciu miksera, rozbijając ewentualne grudki. Gdy masa jest gęsta i gładka dodajemy puree z dyni i ponownie mieszamy. Jeśli nasze puree było wodniste i rozrzedziło budyń wówczas podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż zbędny płyn odparuje, a masa uzyska konsystencję gęstego budyniu. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Chłodzimy w lodówce.
- BITA ŚMIETANA: Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 2 łyżkami wody. Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem delikatnie podgrzewamy na minimalnym gazie, tylko do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia ( na 1 minutę).
- Zimną śmietankę ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera do najwyższych. Pod koniec ubijania dosypujemy 2 łyżki cukru pudru i chwilę razem miksujemy po czym wlewamy letnią żelatynę. Ubijamy tylko do połączenia składników.
- Gotową śmietanę wykładamy na budyń dyniowy. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, aż mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Już czuję ten obłędny zapach...
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco! ;)
OdpowiedzUsuńO łał, wygląda obłędnie! I jeszcze ta warstwa czekoladowa... Bajka :)
OdpowiedzUsuńWow, robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuń