ZUPA DYNIOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I POMIDORAMI


Zupa dyniowa to w moim domu obowiązkowa pozycja w zimowym jadłospisie. Sycąca i rozgrzewająca jest doskonałym sposobem na poprawę nastroju. Pieczenie warzyw wydobywa z nich esencję smaku i aromatu wypełniając całą kuchnię obłędnym zapachem. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 1 kg dyni hokkaido ze skórą
  • 1 litr bulionu domowego lub 2 ekologiczne kostki warzywne rozpuszczone w 1 l wrzątku
  • 1 papryczka chili
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 czerwone papryki
  • 3-4 pomidory
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
DODATKOWO: prażone pestki dyni, zielone pesto 
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C bez termoobiegu.
  • Dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z pestek. Kroimy na 6 kawałków i układamy na blaszcze do pieczenia. Skrapiamy łyżką oliwy i opiekamy w piekarniku przez 40-50 minut do momentu, gdy miąższ będzie miękki.
  • Pomidorki koktajlowe zrywamy z gałązek, a większe pomidory kroimy na ćwiartki. Papryki oraz papryczkę chili kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Czosnek obieramy.
  • Wszystkie warzywa przekładamy do brytfanki. Obficie skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy na górną półkę piekarnika - w którym piecze się dynia - na 12-15 minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia po czym obieramy je ze skóry.
  • Upieczoną dynię hokkaido wraz ze skórą (inny rodzaj dyni należy obrać) kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pomidorami i papryką. W dwóch-trzech partiach ostrożnie przelewamy warzywa do blendera lub malaksera, dodajemy 1/2 szklanki bulionu i miksujemy na gładką masę. Jeśli chcemy, aby zupa miała wyjątkowo gładką teksturę należy dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
  • Zmiksowane warzywa przelewamy do dużego garnka i stopniowo uzupełniamy pozostałym bulionem regulując w ten sposób gęstość zupy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy gorącą, udekorowaną łyżeczką pesto i kilkoma uprażonymi pestkami dyni.

2 komentarze:

  1. Musiała być pyszna. Smaczne połączenie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam zupy-kremy z pieczonych warzyw; uważam, że pieczenie wydobywa z nich maksimum smaku i aromatu; zupa r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-a; pozdrawiam również

      Usuń