ZUPA DYNIOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I POMIDORAMI


Zupa dyniowa to w moim domu obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym jadłospisie. Sycąca i rozgrzewająca, jest doskonałym sposobem na poprawę nastroju. Pieczenie warzyw wydobywa z nich esencję smaku i aromatu wypełniając całą kuchnię obłędnym zapachem. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 1 kg dyni hokkaido ze skórą
  • 1 litr bulionu 
  • 1/2 papryczki chili
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory malinowe
  • sól morska, pieprz
  • oliwa
POSYPKA ZIOŁOWA: po 1 łyżeczce: słodkiej czerwonej papryki, suszonego oregano i lubczyku
DODATKOWO: prażone pestki dyni lub słonecznika, listki tymianku, oliwa, pokrojona na ćwiartki cytryna
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (góra/dół bez termoobiegu).
  • Pomidorki koktajlowe zrywamy z gałązek, większe pomidory kroimy na ćwiartki. Paprykę oraz papryczkę chili kroimy na mniejsze kawałki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Czosnek obieramy.
  • Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na 6 części i oczyszczamy z pestek. Układamy na dużej blasze do pieczenia, skrapiamy łyżką oliwy i pieczemy w piekarniku przez 40-50 minut do momentu lub do momentu, gdy gdy miąższ będzie miękki.
  • Na 30 minut przed końcem pieczenia, na blachę z dynią wkładamy wszystkie warzywa. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia po czym obieramy ze skóry (dyni hokkaido nie trzeba obierać). 
  •  W dwóch-trzech partiach ostrożnie przekładamy warzywa do blendera lub malaksera, dodając po 1/2 szklanki bulionu i miksujemy na gładką masę. Jeśli chcemy, aby zupa miała wyjątkowo gładką teksturę należy dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
  • Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka i stopniowo uzupełniamy pozostałym bulionem regulując w ten sposób gęstość zupy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy gorącą, skropioną oliwą i udekorowaną posypką ziołową, listkami tymianku, oliwą i uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

2 komentarze:

  1. Musiała być pyszna. Smaczne połączenie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam zupy-kremy z pieczonych warzyw; uważam, że pieczenie wydobywa z nich maksimum smaku i aromatu; zupa r-e-w-e-l-a-c-y-j-n-a; pozdrawiam również

      Usuń