BISZKOPT ORZECHOWY



Puszysty i delikatny biszkopt, który nie opada po upieczeniu i zawsze się udaje. Tym razem wzbogacony o dodatek prażonych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady.

 Zachowując proporcje składników możemy urozmaicać biszkopt zastępując orzechy włoskie laskowymi, a gorzką czekoladę mleczną. Opcjonalnie możemy dodać 1-2 łyżki kakao, dzięki czemu otrzymamy ciemniejsze blaty ciasta. 

----------------------------------------------------------------------

SKŁADNIKI / na blaszkę o średnicy 22-23 cm 
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 7 jajek (M)
  • ⅔ szklanki (100 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (200 g) cukru 
  • 50 g czekolady gorzkiej/deserowej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich*
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki kakao
*świeże orzechy włoskie należy wcześniej obrać z łupin i prażyć na patelni, na średnim gazie, często mieszając, aż zaczną odpadać łuski. Ostudzić i obrać. Zmielić na gładko w malakserze i odmierzyć 100 g.

WYKONANIE
  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  •  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C bez termoobiegu.
  • Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. 
  • Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • Mąkę i kakao (jeśli używamy) przesiewamy do miski, dodajemy czekoladę. Mieszamy. 
  • Żółtka roztrzepujemy widelcem.
  • Białka ubijamy na lekko sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Warto pamiętać, że nie ma możliwości przebicia piany, więc należy robić to długo i dokładnie.
  • Gdy piana jest już sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty miksera do najniższych i wlewamy roztrzepane żółtka. 
  • Wyłączamy mikser i w  2-3 porcjach dosypujemy przesiane mąki, a na końcu również zmielone orzechy. Mieszamy szpatułką, starając się nie zniszczyć puszystej struktury piany. 
  • Powstałą masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
  • Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na blat (w tortownicy) z niewielkiej wysokości. Zostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia.
  • Wyjmujemy obkrajając boki ciasta nożykiem.


10 komentarzy:

  1. pięknie wygląda :) właśnie takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super apetycznie i chyba nic mnie nie powstrzyma przed zrobieniem takiego u siebie w domu! Chciałabym jednak otrzymać dwa, niezbyt grube blaty - wystarczy zrobić z 4/5 jajek? (reszta oczywiście też proporcjonalnie zmniejszona...:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłabym biszkopt z 4 jajek (M) + 1/2 szklanki drobnego cukru + 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej+ 50 g zmielonych orzechów

      Usuń
  3. A ja mam zamiar zrobić na tej bazie ciasto marchewkowe - co w tej sytuacji z proporcjami? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można użyć gotowych zmielonych orzechów?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym zrobić w tortownicy 26 cm, jakie powinny być proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń