SERNIK POMARAŃCZOWY


Aksamitny sernik na intensywnie czekoladowym spodzie. Do masy serowej dodałam likier cointreau i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, którą z powodzeniem możecie zastąpić skórką otartą ze świeżej pomarańczy (tylko zewnętrzną pomarańczową część). Całe jajka krótko uciera się z masą serową i pozostałymi składnikami, co zapobiega mocnemu wyrastaniu sernika, a później jego opadaniu. 
Wierzch pokryłam gęstą glazurą z dżemu pomarańczowego, która po wystygnięciu tworzy rodzaj galaretki. Całość ozdobiłam upieczoną wcześniej bezą. 
Sernik przechowujemy do 7 dni w lodówce. Przed podaniem kroimy ostrym nożem, zanurzonym na chwilę we wrzątku.
___________________________________________

SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 22-24 cm
CZEKOLADOWY SPÓD
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 45 g (3 łyżki) mąki
  • 60 g (4 łyżki) cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA 
 wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 750 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie lub rozmiksowanego w malakserze
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka + 2 żółtka (białka wykorzystamy do zrobienia bezy na wierzch)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • ⅓ szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
WIERZCH
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego + 4 łyżki likieru cointreau
  • beza: 2 białka +100 g (1/2 szklanki) cukru
_______________________________________
WYKONANIE
  • BEZA: Piekarnik rozgrzewamy do 150℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na papierze do pieczenia odrysowujemy spód formy, w której będziemy piekli sernik.
  • Cukier podgrzewamy na patelni, aż będzie ciepły, ale nie gorący. Odstawiamy z ognia. 
  • Białka ubijamy na lekko sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać ciepły cukier. Kolejną porcję dodając, gdy poprzednia  połączy się z masą. Po dodaniu ostatniej porcji cukru miksujemy jeszcze 2 minuty.
  • Łyżką wykładamy pianę na narysowany na papierze okrąg. Podkładamy kratkę z wyposażenia piekarnika i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut w temp. 150℃, po czym zmniejszamy temp. do 100℃ i suszymy 40 minut. Wyłączamy piekarnik. Bezę studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach lub od razu wyjmujemy na kratkę do odparowania.
  • SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C bez termoobiegu. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Boki smarujemy masłem.
  • Do rondelka wkładamy połamaną na kostki czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczeniaZdejmujemy z ognia i lekko studzimy. 
  • Jajko rozmiksowujemy z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia. Wykładamy na spód formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy na blat. Piekarnika nie wyłączamy.
  • MASA SEROWA: Mascarpone krótko rozmiksowujemy z cukrem. Dodajemy twaróg i  pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia.
  • Przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temp. 160°C bez termoobiegu.
  • GLAZURA POMARAŃCZOWA: W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy dżem pomarańczowy z likierem cointreau.  Zagotowujemy i rozprowadzamy na powierzchni sernika.
  • Gdy glazura stężeje, obkrajamy ciasto nożykiem wzdłuż boków formy. Na  dżem kładziemy bezę. Można posypać skórką otartą z pomarańczy.

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Na pewno go zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda! Bardzo fajny ten serniczek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta! Ten prezentuje się naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszny, idealny o tej porze roku. zdecydowanie wart wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko, zjadłabym kawałeczek... Och, jak mi tęskno za jakimś dobrym sernikiem...

    OdpowiedzUsuń