SERNIK POMARAŃCZOWY


Bardzo dobry delikatny sernik na intensywnie czekoladowym spodzie. Ma równy niepopękany wierzch i aksamitną konsystencję. Do masy serowej dodałam likier cointreau i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, którą z powodzeniem możecie zastąpić skórką otartą ze świeżej pomarańczy (tylko zewnętrzną pomarańczową część). Niewątpliwą zaletą jest fakt, iż w tym serniku nie trzeba ubijać białek. Całe jajka krótko uciera się z masą serową i pozostałymi składnikami, co zapobiega mocnemu wyrastaniu sernika, a później jego opadaniu. 
Wierzch pokryłam gęstą glazurą z dżemu pomarańczowego, która po wystygnięciu tworzy rodzaj galaretki. Całość ozdobiłam upieczoną wcześniej bezą. 
Sernik przechwujemy do 5 dni w lodówce. Przed podaniem kroimy ostrym nożem zanurzonym na chwilę we wrzątku.

SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 24 cm
CZEKOLADOWY SPÓD
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 70 g masła
  • 45 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA 
 wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 500 g gęstego, tłustego lub półtłustego twarogu zmielonego trzykrotnie np. w malakserze lub w maszynce
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka + 2 żółtka (białka wykorzystamy do zrobienia bezy na wierzch)
  • ⅓ szklanki (80 ml) gęstej śmietany kremówki 30 lub 36%
  • ⅓ szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
WIERZCH
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego + 4 łyżki likieru cointreau
  • beza: 2 białka jajek +1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków+ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:skórka otarta z pomarańczy, pestki granatu 
WYKONANIE
  • BEZA: Piekarnik rozgrzewamy do 150℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na papierze do pieczenia odrysowujemy spód formy, w której będziemy piekli sernik.
  •  Białka ubijamy na lekko sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier. Kolejną porcję cukru dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Po dodaniu całej porcji cukru miksujemy jeszcze 2 minuty w celu ustabilizowania piany. 1 minutę przed końcem ubijania dosypujemy mąkę ziemniaczaną.
  • Łyżką wykładamy pianę na narysowany na papierze okrąg. Delikatnie podkładamy kratkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy 10 minut w temp. 150℃, po czym zmniejszamy temp. do 100℃ i suszymy jeszcze 40 minut. Wyłączamy piekarnik, bezę studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach lub od razu wyjmujemy na kratkę do odparowania.
  • SPÓD: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C bez termoobiegu. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
  • Do rondelka z grubym dnem wkładamy połamaną czekoladę, masło oraz cukier. Stawiamy na małym gazie i rozpuszczamy cały czas mieszając, tylko do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i energicznie mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wykładamy na spód przygotowanej tortownicy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy na ok.8 minut do piekarnika. 
  • Formę ze spodem wyjmujemy na blat. Piekarnika nie wyłączamy.
  • MASA SEROWA: Twaróg miksujemy z kremówką, przekładamy do dzieży miksera. Dodajemy cukier, mascarpone, całe jajka, żółtka, skórkę pomarańczową i likier cointreau.
  • Ucieramy 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
  • Przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód i wkładamy na środkową półkę piekarnika.
  • Pieczemy 15 minut w temp. 175°C bez termoobiegu, po czym zmniejszamy temp. do 120°C i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
  • GLAZURA POMARAŃCZOWA: W rondelku podgrzewamy dżem pomarańczowy wymieszany z likierem cointreau.  Zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Rozprowadzamy na powierzchni sernika.
  • Gdy glazura stężeje, obkrajamy ciasto nożykiem wzdłuż boków formy. Na  dżem kładziemy bezę. Posypujemy skórką otartą z pomarańczy.
  • Sernik najlepiej jest kroić na porcje, ostrym nożem maczanym w bardzo gorącej wodzie.
  • Każdą porcję dekorujemy pestkami granatu.

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Na pewno go zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda! Bardzo fajny ten serniczek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta! Ten prezentuje się naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszny, idealny o tej porze roku. zdecydowanie wart wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko, zjadłabym kawałeczek... Och, jak mi tęskno za jakimś dobrym sernikiem...

    OdpowiedzUsuń