KREWETKI NA MAEŁKU Z CZOSNKIEM I PAPRYCZKĄ CHILI

Przepis na krewetki z patelni jest banalnie prosty, ale danie jakie otrzymujemy z całą pewnością nadaje się na elegancką kolację. Przygotowując je należy pamiętać, iż im większe krewetki tym lepsze oraz o tym, że nie lubią one zbyt długiego smażenia. Stają się wówczas twarde i gumowate. Myślę, że danie to przypadnie do gustu także tym, którzy na co dzień nie przepadają za owocami morza. Krewetki są lekko pikantne z dobrze wyczuwalnym aromatem wina i cytryny. Nieziemsko pachną czosnkiem oraz natką pietruszki. Zawsze i wszystkim smakują. 

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • ok. 25 sztuk krewetek Black Tiger (mrożonych lub świeżych) 
  • 60 g klarowanego masła lub masła o zawartości tłuszczu min.82%
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 czerwonej papryczki chili 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cytryna pokrojona na cząstki
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • Mrożone krewetki wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Osuszamy na papierowym ręczniku, delikatnie posypujemy solą. 
  • Jeśli mamy krewetki całe, które nie zostały wcześniej oczyszczone, wówczas obieramy je z pancerzy i odrywamy głowy. Nożem robimy nacięcie po zewnętrznej wypukłej stronie i wyjmujemy jelito (czarną nitkę). Zostawiamy ogonki. Opłukujemy i osuszamy, delikatnie solimy.
  • Papryczkę chili drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce.
  • Na patelni podgrzewamy klarowane masło. Jeśli go nie mamy wówczas na małym ogniu podgrzewamy zwykłe masło o zawartości tłuszczu min. 82%. Gdy na jego powierzchni zacznie tworzyć się piana zbieramy ją łyżką i wyrzucamy. 
  • Kiedy masło jest już przejrzyste dodajemy czosnek i papryczkę chili. Smażymy na małym ogniu 1 minutę, uważając, aby nie przypalić czosnku.
  • Zwiększamy ogień do średniego i wrzucamy krewetki. Mieszamy i smażymy po 1 minucie z każdej strony. 
  • Wlewamy wino i odparowujemy 1-2 minuty. 
  • Pod koniec smażenia wyciskamy na patelnię sok z połowy cytryny i dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy gorące z dodatkiem chrupiącej bagietki i pokrojoną na cząstki pozostałą cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz