Przepis na krewetki z patelni jest banalnie prosty, ale danie jakie otrzymujemy z całą pewnością nadaje się na elegancką kolację. Przygotowując je należy pamiętać, iż im większe krewetki tym lepsze oraz o tym, że nie lubią one zbyt długiego smażenia. Stają się wówczas twarde i gumowate. Myślę, że danie to przypadnie do gustu także tym, którzy na co dzień nie przepadają za owocami morza. Krewetki są lekko pikantne z dobrze wyczuwalnym aromatem wina i cytryny. Nieziemsko pachną czosnkiem oraz natką pietruszki. Zawsze i wszystkim smakują.
SKŁADNIKI / 4 porcje- ok. 25 sztuk krewetek Black Tiger (mrożonych lub świeżych)
- 60 g klarowanego masła lub masła o zawartości tłuszczu min.82%
- 60 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 czerwonej papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna pokrojona na cząstki
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- Mrożone krewetki wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Osuszamy na papierowym ręczniku, delikatnie posypujemy solą.
- Jeśli mamy krewetki całe, które nie zostały wcześniej oczyszczone, wówczas obieramy je z pancerzy i odrywamy głowy. Nożem robimy nacięcie po zewnętrznej wypukłej stronie i wyjmujemy jelito (czarną nitkę). Zostawiamy ogonki. Opłukujemy i osuszamy, delikatnie solimy.
- Papryczkę chili drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce.
- Na patelni podgrzewamy klarowane masło. Jeśli go nie mamy wówczas na małym ogniu podgrzewamy zwykłe masło o zawartości tłuszczu min. 82%. Gdy na jego powierzchni zacznie tworzyć się piana zbieramy ją łyżką i wyrzucamy.
- Kiedy masło jest już przejrzyste dodajemy czosnek i papryczkę chili. Smażymy na małym ogniu 1 minutę, uważając, aby nie przypalić czosnku.
- Zwiększamy ogień do średniego i wrzucamy krewetki. Mieszamy i smażymy po 1 minucie z każdej strony.
- Wlewamy wino i odparowujemy 1-2 minuty.
- Pod koniec smażenia wyciskamy na patelnię sok z połowy cytryny i dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy gorące z dodatkiem chrupiącej bagietki i pokrojoną na cząstki pozostałą cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz