KREWETKI KLASYCZNE

Przepis na klasyczne krewetki z patelni jest banalnie prosty, ale danie jakie otrzymujemy z całą pewnością nadaje się na elegancką kolację. Przygotowując je należy pamiętać, iż im większe krewetki tym lepsze oraz o tym, że nie lubią one zbyt długiego smażenia. Stają się wówczas twarde i gumowate - ok. 6-7 minut obróbki cieplnej zdecydowanie wystarczy. Myślę, że danie to przypadnie do gustu także i tym, którzy na co dzień nie przepadają za owocami morza. Krewetki są lekko pikantne z dobrze wyczuwalnym aromatem wina i cytryny. Nieziemsko pachną czosnkiem oraz natką pietruszki. Zawsze i wszystkim smakują. Serio ;-)

SKŁADNIKI na 2-3 porcje
  • ok. 25 sztuk krewetek Black Tiger mrożonych lub świeżych (użyłam mrożonych, obgotowanych, lekko różowych)
  • 60 g klarowanego masła lub 70 g masła o zawartości tłuszczu min.82%
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała posiekana czerwona papryczka chili /można dać mniej
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cytryna / sparzona i przekrojona wzdłuż na pół
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE

  • Mrożone krewetki wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Osuszamy na papierowym ręczniku, delikatnie posypujemy solą. Jeśli mamy krewetki całe, które nie zostały wcześniej oczyszczone wówczas obieramy je z pancerzy i odrywamy głowy. Nożem robimy nacięcie po zewnętrznej wypukłej stronie i wyjmujemy jelito (czarną nitkę). Zostawiamy ogonki. Opłukujemy i osuszamy, delikatnie solimy.
  • Na patelni podgrzewamy klarowane masło. Jeśli go nie mamy wówczas na małym ogniu podgrzewamy zwykłe masło o zawartości tłuszczu min. 82%. Gdy na jego powierzchni zacznie tworzyć się piana zbieramy ją łyżką i wyrzucamy. 
  • Kiedy masło jest już przejrzyste dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili. Smażymy na małym gazie przez ok 2 min. uważając, aby czosnek się nie przypalił. 
  • Zwiększamy ogień do średniego, po czym wrzucamy krewetki. Mieszamy i smażymy ok. 2-3 minuty. 
  • Wlewamy wino i smażymy kolejne 3-4 minuty. Pod koniec smażenia wyciskamy na patelnię sok z połowy cytryny i dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy gorące z dodatkiem chrupiącej bagietki i pokrojoną na cząstki pozostałą cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz