To dość płaski, ale lekki, delikatny i mięciutki chlebek pieczony z białej mąki i drożdży. Jest bardzo wszechstronny i jedyny w swoim rodzaju. Można go wykorzystywać do tworzenia różnych posiłków jak pizza, panini czy kebab. Świetnie smakują jako dodatek do dań kuchni indyjskiej w tym oczywiście najróżniejszych sosów curry czy kurczaka tandoori. To Zdecydowanie mój ulubiony przepis na pieczywo.
SKŁADNIKI / 6-8 chlebków
- 150 ml letniego mleka
- 150 ml naturalnego jogurtu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżeczka do posmarowania ciasta
- 7 g suszonych drożdży lub 30 g świeżych
- 420 g mąki pszennej
- 1i 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko / roztrzepane
WYKONANIE
- Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suche, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i zalewamy letnim ( nie gorącym) mlekiem, . Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce np. koło grzejnika.
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, 2 łyżki oliwy, jogurt naturalny i roztrzepane jajko. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży.
- Mieszamy do połączenia składników - początkowo łyżką zagarniając suche składniki do mokrych, później wyrabiając ciasto rękami do momentu, aż będzie można uformować z niego kulę. Na tym etapie polecam użyć miksera z końcówką do ciast drożdżowych tzw. hakiem.
- Oprószmy ciasto mąką i formujemy kulę. Przekładamy na blat oprószony mąką i wyrabiamy rękami ok. 10 minut, do momentu aż ciasto będzie delikatne, gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i smarujemy oliwą.
- Wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu. Na najniższej półce piekarnika ustawiamy blaszkę (np. keksówkę) wypełnioną gorącą wodą. Dzięki temu chlebek podczas pieczenia nie będzie wysychał.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy na 6-8 części. Każdą część delikatnie ugniatamy i rozciągamy nadając charakterystyczny kształt łezki.
- Układamy kolejno na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia szerokiej blaszce z wyposażenia piekarnika.
- Pieczemy ok. 5 min. na najwyższej półce piekarnika, po czym odwracamy chlebki na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki nabiorą złocistego odcienia i lekko się napuszą.
- Podajemy na ciepło lub na zimno np. jako dodatek do kurczaka w sosie curry lub kurczaka tikka masala.
świetny jest ten chlebek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te chlebki :)
OdpowiedzUsuń