Niezawodny, wilgotny i mięsisty piernik, z dobrze wyczuwalnym aromatem kawy zbożowej. Jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga dojrzewania. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, ale przechowywany w pojemniku z pokrywą, pozostanie smaczny przez 3-4 kolejne dni. Upiekłam go w foremce keksowej, przełożyłam kremem z powideł śliwkowych i Nutelli, a wierzch udekorowałam aksamitną polewą kawowo-czekoladową.
SKŁADNIKIPIERNIK
- 125 g masła
- 300 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki )
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA CZEKOLADOWA
- 90 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 90 ml śmietanki 30%
- 10 g masła
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 3 łyżki Nutelli
- 3 łyżki powideł śliwkowych
WYKONANIE
- POLEWA:W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki kawy zbożowej, połamaną na kostki czekoladę i masło. Mieszamy do połączenia składników w jednolitą masę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 175˚C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką.
- W szerokim garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło i cukier. Dodajemy miód, powidła śliwkowe oraz przyprawę piernikową. Mieszamy do połączenia składników (nie zagotowujemy).
- Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy mleko, sodę, proszek do pieczenia, kawę zbożową i roztrzepane jajka.
- Mieszając, stopniowo zaczynamy dosypywać mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko.
- Powstałą masę mieszamy krótko, tylko do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przelewamy( masa będzie rzadka) do przygotowanej wcześniej foremki i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy .
- Kroimy wzdłuż na pół i przekładamy powidłami wymieszanymi z Nutellą. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz