Pokrojona w plastry, soczysta pierś kaczki ułożona na liściach sałaty i posypana listkami mięty oraz pestkami granatu. Ładnie się prezentuje i wybornie smakuje dzięki czemu stanowi idealne danie do podania na przyjęciu. Smaczne zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 4 filety z kaczej piersi
- 200 g rukoli lub mieszanki sałat
- 1 owoc granatu
- 1 niewielki pęczek mięty
MARYNATA
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki lub żurawiny ze słoiczka
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 5 łyżek czerwonego wina
WYKONANIE
- Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórkę "w kratkę".
- Składniki marynaty umieszczamy w rondelku, zagotowujemy i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Piersi kaczki wkładamy do zimnej marynaty, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc). Od czasu do czasu mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220˚C bez termoobiegu.
- Rozgrzewamy patelnię ( najlepiej taką którą można wstawić do piekarnika) i układamy dokładnie odsączone z marynaty filety - skórą do dołu. Smażymy ok. 4 minuty po czym odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Jeśli nie mamy patelni którą możemy wstawić do piekarnika, wówczas przekładamy filety skórką do góry do żaroodpornej foremki. Pieczemy 15 minut.
- Mięso wyjmujemy z piekarnika, odkładamy na deskę do krojenia i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na 10-15 minut.
- Liśćmi sałaty wykładamy duży płaski półmisek do mięs.
- Filety kroimy jak najcieniej po przekątnej i układamy na sałacie. Polewamy mięsnymi sokami pozostałymi w foremce.
- Owoc granatu kroimy na pół i wytrząsamy pestki z jednej połówki, a z drugiej wyciskamy sok i polewamy nim kaczkę. Całość posypujemy posiekanymi listkami mięty.
Uwielbiam piersi kaczki. Z granatem prezentują się bardzo wytwornie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń