Elegancka i maksymalnie czekoladowa tarta. Wspaniale kruchy, czekoladowy spód idealnie współgra z przecierem sporządzonym z suszonych moreli oraz pieczoną, mocno czekoladową i rozpływająca się w ustach masą czekoladową.
________________________________
SKŁADNIKI na formę o średnicy 23-24 cm
KRUCHY SPÓD
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 150 g mąki pszennej
- 25 g gorzkiego kakao
- małą szczypta soli
PRZECIER MORELOWY
- 300 g suszonych moreli
- 100 ml wody
- 3 łyżki soku cytrynowego
NADZIENIE CZEKOLADOWE
- 300 g czekolady deserowej 50% kakao
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
DO PODANIA : kwaśna śmietana
______________________________
WYKONANIE
- SPÓD: Masło i cukier ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Dodajemy żółtko, a po chwili także mąkę, kakao i sól. Miksujemy, aż ciasto nie będzie kleiło się do ścianek naczynia. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami folii spożywczej lub na blacie posypanym mąką. Wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23-24 cm. Nakłuwamy widelcem i schładzamy przez 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180༠C bez termoobiegu.
- Przygotowany spód wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i wypełniamy fasolą lub ceramicznymi fasolkami. Pieczemy (bez nadzienia) 15 minut, po czym ostrożnie zdejmujemy papier z fasolką i dopiekamy spód jeszcze 10 minut.
- PRZECIER MORELOWY: Drobno kroimy morele i gotujemy w wodzie, pod przykryciem, przez 7 minut, na małym ogniu. Rozdrabniamy/ blendujemy razem z sokiem cytrynowym, aż przecier nabierze gładkiej konsystencji. Uzyskane puree morelowe rozsmarowujemy na kruchym spodzie.
- NADZIENIE: Czekoladę i masło roztapiamy. Jajka, żółtka i cukier miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy i wykładamy na kruchy spód. Pieczemy 12 minut w temp. 180༠C, bez termoobiegu (nadzienie nie stężeje całkowicie w piekarniku, dopiero podczas stygnięcia).
- Tartę dzielimy na porcje i podajemy w temperaturze pokojowej z dodatkiem kwaśnej śmietany. Przed podaniem posypujemy kakao w proszku.
Witam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym , który promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
OdpowiedzUsuńNagrodami są akcesoria zoologiczne.
Prowadzę bloga kulinarnego więc jakoś musiałam połączyć w konkursie poruszany wątek zwierząt z wątkiem kulinarnym dlatego powstał konkurs kulinarno-zoologiczny :)
Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html
Zachęcam również do napisania na swoim blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.
Pozdrawiam gorąco
Ależ fajnie wygląda :) Ciekawy ten mus z suszonych moreli :)
OdpowiedzUsuńNo i mam świetny przepis na święta:-), dzięki.
OdpowiedzUsuń