TARTA CZEKOLADOWA Z SUSZONYMI MORELAMI


Elegancka i maksymalnie czekoladowa tarta. Wspaniale kruchy czekoladowy spód idealnie współgra z przecierem sporządzonym z suszonych moreli oraz pieczoną, mocno czekoladową i rozpływająca się w ustach masą. Bardzo fajne i mega sycące połączenie smakowe. Idealny pocieszyciel... szczególnie gdy pada deszcz.
SKŁADNIKI na formę o średnicy 23 cm lub 6 małych tart o średnicy 8 cm.
KRUCHY SPÓD
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli
PRZECIER MORELOWY
  • 300 g suszonych moreli
  • 75 ml wody
  • 3 łyżki soku cytrynowego
NADZIENIE CZEKOLADOWE
  • 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości
  • 100 g gorzkiej czekolady 85%
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
WYKONANIE
  • SPÓD: Masło i cukier ucieramy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy żółtko i ubijamy do chwili, gdy dobrze połączy się z pozostałymi składnikami. 
  • W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao i sól. Dodajemy do utartego masła. Miksujemy, aż ciasto nie będzie kleiło się do ścianek naczynia. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  • Zimne ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami folii spożywczej lub  na blacie posypanym mąką. Wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i schładzamy przez 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180༠C bez termoobiegu. Od wierzchu przygotowany spód wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy fasolą lub ceramicznymi fasolkami. Tak przygotowany pieczemy bez nadzienia przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i fasolki i dopiekamy jeszcze 7 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
  • PRZECIER MORELOWY:  Drobno siekamy morele i gotujemy w 75 ml. wody przez 5 minut na małym ogniu. Miksujemy w blenderze razem z sokiem cytrynowym, aż przecier nabierze gładkiej konsystencji. Uzyskane puree morelowe rozsmarowujemy na tarcie.
  • NADZIENIE: Oba rodzaje czekolady i masło roztapiamy.
  • Jajka, żółtka i cukier miksujemy do uzyskania jasnej, gęstej masy. Dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy i powstałą masę przekładamy na podpieczony wstępnie spód tarty.
  • Pieczemy przez 8 minut w temp. 180༠C bez termoobiegu.
  • Nadzienie nie stężeje całkowicie w piekarniku, dopiero podczas stygnięcia.
  • Tartę dzielimy na porcje i podajemy w temperaturze pokojowej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub gałką waniliowego loda.
  • Przed podaniem posypujemy kakao w proszku. 

3 komentarze:

  1. Witam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym , który promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
    Nagrodami są akcesoria zoologiczne.

    Prowadzę bloga kulinarnego więc jakoś musiałam połączyć w konkursie poruszany wątek zwierząt z wątkiem kulinarnym dlatego powstał konkurs kulinarno-zoologiczny :)

    Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html

    Zachęcam również do napisania na swoim blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.

    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ fajnie wygląda :) Ciekawy ten mus z suszonych moreli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i mam świetny przepis na święta:-), dzięki.

    OdpowiedzUsuń