RILLETTES Z ŁOSOSIA

Rillettes - francuski klasyk, tym razem w wersji rybnej. Obłędny w swojej prostocie. Zdecydowanie wart wypróbowania. Podany na małych chrupiących grzaneczkach świetnie sprawdzi się na imprezach typu finger food lub w towarzystwie kieliszka białego wina jako przystawka przed daniem głównym.
Swoje rillettes przygotowałam z dwóch rodzajów łososia: pieczonego i wędzonego, które drobno posiekałam i wzbogaciłam o dodatek szczypiorku, szalotki i skórki otartej z cytryny.  Pasta smakuje równie dobrze, gdy przygotujemy ją  tylko z pieczonego łososia lub pominiemy śmietanę i dodamy więcej masła lub kremowego serka philadelphia.
SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 300 g świeżego łososia (filet)
  • 100-150 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub serka Philadelphia
  • 1-2 łyżki miękkiego masła lub majonezu
  • 1 szalotka / drobno posiekana
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub/i koperku
  • 2 krople tabasco / można pominąć
  • sól morska, pieprz
OPCJONALNIE: różowy pieprz, pokrojona na ćwiartki cytryna, kiełki brokuła
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Filet z łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny, natłuszczamy oliwą. Układamy w żaroodpornej foremce skórą do dołu.
  • Pieczemy około 15 (można także ugotować na parze). Odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Wędzonego łososia drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dosypujemy posiekaną szalotkę, koperek lub/i szczypiorek oraz 1 łyżeczkę skórki z cytryny. Dodajemy miękkie masło, śmietanę lub serek oraz rozdrobnionego upieczonego łososia (bez skóry).
  • Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną tabasco. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy skórką otartą z cytryny, świeżymi kiełkami i różowym pieprzem. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
  • Przechowujemy do 3 dni w lodówce.

2 komentarze:

  1. Świetny przepis :) czy można zastąpić czymś innym kapary??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapary można pominąć i dodać łyżeczkę musztardy Dijon; lub innej

      Usuń