Swoje rillettes przygotowałam z dwóch rodzajów łososia: pieczonego i wędzonego, które drobno posiekałam i wzbogaciłam o dodatek szczypiorku, szalotki i skórki otartej z cytryny. Pasta smakuje równie dobrze, gdy przygotujemy ją tylko z pieczonego łososia lub pominiemy śmietanę i dodamy więcej masła lub kremowego serka, np. Almette lub Philadelphia.
SKŁADNIKI / 6 PORCJI- 300 g świeżego łososia (filet)
- 100-150 g wędzonego łososia
- 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub serka Philadelphia
- 1-2 łyżki miękkiego masła lub majonezu
- 1 szalotka / drobno posiekana
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub/i koperku
- 2 krople tabasco / można pominąć
- sól morska, pieprz
OPCJONALNIE: różowy pieprz, pokrojona na ćwiartki cytryna, świeże kiełki, np. rzodkiewki
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Filet z łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny, natłuszczamy oliwą. Układamy w żaroodpornej foremce skórą do dołu.
- Pieczemy około 15 (można także ugotować na parze). Odstawiamy do ostygnięcia.
- Wędzonego łososia drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dosypujemy posiekaną szalotkę, koperek lub/i szczypiorek oraz 1 łyżeczkę skórki z cytryny. Dodajemy miękkie masło, śmietanę lub serek oraz rozdrobnionego upieczonego łososia (bez skóry).
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną tabasco. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy skórką otartą z cytryny, świeżymi kiełkami i różowym pieprzem. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
- Przechowujemy do 3 dni w lodówce.
Świetny przepis :) czy można zastąpić czymś innym kapary??
OdpowiedzUsuńKapary można pominąć i dodać łyżeczkę musztardy Dijon; lub innej
Usuń