Sycąca sałatka, która śmiało może zastąpić tradycyjny obiad . Możemy podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno, a bulgur zastąpić kaszą jaglaną. Dodatek jogurtu naturalnego oraz ostrej i intensywnie czerwonej pasty z papryczek chili nadaje sałatce "charakteru" i nie powinien być pomijany. Ostrość harissy, a w tym wypadku całego dania możemy regulować (zmniejszać) dodając do pasty większą ilość oliwy z oliwek.
____________________________________________
SKŁADNIKI /4 porcje
- 1/2 brokułu
- 2 małe piersi kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 szklanki bulguru lub kaszy jaglanej
- 1 cytryna
- 1/2 małego pęczka rzodkiewek
- 2 dymki
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni podprażone na suchej patelni
- 2 garści jarmużu
- 1 pojemniczek kiełków np. brokułu
- ½ szklanki posiekanych listków świeżej mięty
- sól morska, pieprz
DODATKOWO: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki harissy*
* jeśli nie możemy kupić gotowej harissy polecam przygotować ją w domu: 10 średnich suszonych papryczek chili oczysczamy z szypułek i nasion, rwiemy na małe kawałki po czym moczymy w gorącej wodzie przez ok. 30 minut. Osuszamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonej kolendry, odrobinę soli oraz 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i suszonej mięty. Całość blendujemy na gładką pastę. Przekładamy do słoiczka, zalewamy cieniutką warstwą oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 6 tygodni.
* jeśli nie możemy kupić gotowej harissy polecam przygotować ją w domu: 10 średnich suszonych papryczek chili oczysczamy z szypułek i nasion, rwiemy na małe kawałki po czym moczymy w gorącej wodzie przez ok. 30 minut. Osuszamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonej kolendry, odrobinę soli oraz 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i suszonej mięty. Całość blendujemy na gładką pastę. Przekładamy do słoiczka, zalewamy cieniutką warstwą oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 6 tygodni.
WYKONANIE
- Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Układamy na dużym arkuszu papieru pergaminowego i obtaczamy w soli, pieprzu oraz mielonej kolendrze. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy na grubość 1,5 cm. Smażymy do lekkiego zrumienienia, na 2 łyżkach oliwy lub oleju, aż będzie gotowy w środku (ok. 3-4 minuty z każdej strony). Odkładamy na deskę.
- Brokuł kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości na parze lub w osolonym wrzątku (ok. 5 minut). Szczypcami wyciągamy kawałki brokułu z wody i przekładamy na patelnię na której przygotowywaliśmy kurczaka. Dodajemy listki jarmużu, smażymy aż będą ładnie przypieczone.
- 1/2 szklanki bulguru lub kaszy jaglanej wsypujemy do garnka, dodajemy 10 g masła i smażymy 2 minuty, często mieszając. Zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu lub wody i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez otwierania przez 12 minut. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem.
- Rzodkiewki myjemy i kroimy na pół. Dymki drobno siekamy. Cytrynę myjemy, polewamy wrzątkiem i dokładnie osuszamy. Ścieramy z niej skórkę i kroimy na pół.
- Kaszę przesypujemy do dużej miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, a także rzodkiewki, posiekaną miętę i dymki. Dolewamy oliwę extra vergin. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na półmisek.
- Na wierzchu sałatki układamy brokuły oraz pokrojonego na plastry kurczaka. Posypujemy ziarnami słonecznika lub dyni oraz kiełkami brokułu.
- Podajemy z kleksami jogurtu i harissą oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz