BUŁECZKI DROŻDŻOWE z kruszonką

Ciasto na bułeczki jest bardzo delikatne, kleiste i wymaga długiego wyrabiania,  najlepiej mikserem ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych tzw. hakiem. Zdecydowanie jednak warto się postarać, bo efekt wynagradza wszystkie trudy. Już na etapie wyrastania ciasto rośnie jak szalone, a podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach jak z najlepszej piekarni. Bułeczki wychodzą mięciutkie, pachnące, pulchniutkie... Jednym słowem wspaniałe. Po upieczeniu dają się  łatwo odrywać. Można upiec je bez nadzienia jak również dodać po łyżeczce nutelli, powideł lub dżemu. W sezonie letnim najlepsze będą świeże owoce, np. śliwki, jagody, truskawki.

SKŁADNIKI na 12 bułeczek:
CIASTO
  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml letniego mleka
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 170 g miękkiego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 jajka w temp. pokojowej + 1 do posmarowania
  • ⅓ łyżeczki soli
NADZIENIE
  •  12 śliwek wypestkowanych i przekrojonych na pół lub 1 słoiczek powideł lub dowolnego dżemu
KRUSZONKA
  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 30 g cukru
WYKONANIE
  • CIASTO:W szklanej miseczce rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru. Zalewamy letnim (nie gorącym) mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera wsypujemy pozostałą mąkę i cukier oraz sól. Dodajemy jajka oraz wyrośnięte drożdże . Mieszamy ok. 7 minut przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki lub boków dzieży.  Z ciasta formujemy kulę i smarujemy oliwą. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
  • Wyrośnięte ciasto* delikatnie wykładamy na opruszony mąką blat, formujemy wałek i dzielimy go na 12 równych części. Każdą część spłaszczamy w (posypanych mąką) dłoniach na placek i na jego środku układamy po 2 połówki śliwki lub po 1 łyżeczce dowolnego nadzienia. Dokładnie sklejamy brzegi placków i formujemy kulki.
  • Gotowe układamy w formie łączeniem do dołu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • KRUSZONKA:Do rondelka wkładamy masło i stawiamy na małym gazie. Kiedy masło się rozpuści dosypujemy cukier, a po chwili także mąkę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC bez termoobiegu.
  • Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gotowe od razu wyjmujemy z piekarnika. Studzimy na kratce.
*Po pierwszym wyrastaniu ciasta, jeszcze przed uformowaniem bułeczek możemy ponownie lekko powygniatać ciasto, włożyć do dużej miski, szczelnie przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Rano wystarczy wyjąć ciasto na blat, uformować bułeczki i zostawić pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie upiec jak w przepisie.


2 komentarze: