Słodko-pikantna zupa krem, w pięknym słonecznym kolorze. Jest gęsta aromatyczna i sycąca.
Charakteru nadają jej przyprawy, z których na pierwszym miejscu dominuje imbir. Dodatek soku z pomarańczy nadaje zupie lekkości i rześkiego posmaku. Idealne danie na mroźne zimowe popołudnia. Rozgrzewa i smakuje wybornie.
SKŁADNIKI / 4-6 porcji- 1 kg marchwi
- 1 pomarańcza
- 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
- 2 l bulionu drobiowego
- 4 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 150 ml śmietany 30%
- 60 g masła
- sól morska, pieprz
- kilka listków świeżej kolendry
- suszone płatki chili
WYKONANIE
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy 60 g masła, a następnie pokrojoną cebulę. Smażymy często mieszając do momentu, gdy cebulka zrobi się szklista.
- Marchew obieramy i kroimy w półtalarki. Imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane warzywa dodajemy do cebuli. Mieszamy.
- Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Suszymy i ścieramy skórkę za pomocą zestera lub na tarce. Do garnka wlewamy sok z całej pomarańczy. Dosypujemy otartą skórkę. Mieszamy. Dolewamy bulion i gotujemy na małym gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez ok.25 minut. Całość miksujemy za pomocą blendera i ponownie podgotowujemy. Dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Gęstość zupy regulujemy bulionem. Podajemy na gorąco. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry, skórką otartą z pomarańczy i suszonymi płatkami chili.
wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńodkąd pierwszy raz skosztowałam kremu z marchewki, przepadłam! uwielbiam :]
OdpowiedzUsuń