KREM MARCHWIOWO-POMARAŃCZOWY


Słodko-pikantna zupa krem, w pięknym słonecznym kolorze. Jest gęsta aromatyczna i sycąca. 

Charakteru nadają jej przyprawy, z których na pierwszym miejscu dominuje imbir. Dodatek soku z pomarańczy nadaje zupie lekkości i rześkiego posmaku. Idealne danie na mroźne zimowe popołudnia.  Rozgrzewa i smakuje wybornie.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 1 kg marchwi
  • 1 pomarańcza
  • 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 150 ml śmietany 30%
  • 60 g masła
  • sól morska, pieprz
  • kilka listków świeżej kolendry
  • suszone płatki chili
WYKONANIE

  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy 60 g masła, a następnie pokrojoną cebulę. Smażymy często mieszając do momentu, gdy cebulka zrobi się szklista.
  • Marchew obieramy i kroimy w półtalarki. Imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane warzywa dodajemy do cebuli. Mieszamy.
  • Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Suszymy i ścieramy skórkę za pomocą zestera lub na tarce. Do garnka wlewamy sok z całej pomarańczy. Dosypujemy otartą skórkę. Mieszamy. Dolewamy bulion i gotujemy na małym gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez ok.25 minut. Całość miksujemy za pomocą blendera i ponownie podgotowujemy. Dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Gęstość zupy regulujemy bulionem. Podajemy na gorąco. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry, skórką otartą z pomarańczy i suszonymi płatkami chili.

2 komentarze: