KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z JABŁKAMI

Zupa krem z pieczonych buraków i jabłek, z dodatkiem majeranku oraz czosnku. Lekka, a jednocześnie pożywna. Idealna, gdy nie mamy ochoty na pełen zestaw obiadowy. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jednak należy pamiętać o wcześniejszym upieczeniu  buraków. Upieczone jabłka i buraczki podsmażamy na odrobinie masła, rozcieńczamy bulionem i na koniec całość blendujemy. 

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 700 g małych buraków
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 duże jabłka granny smith / obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
  • 1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • listki tymianku
  • sok z cytryny
WYKONANIE
  • Buraki myjemy. Każdego buraka zawijamy w kawałek folii aluminiowej i układamy na blasze. Pieczemy 50-60 minut w temp. 200℃.
  • Na 25 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy zawinięte w folię aluminiową jabłka. Gdy buraki i jabłka będą miękkie wyciągamy je z piekarnika, studzimy i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę z czosnkiem. Cały czas mieszamy. Dodajemy jabłka, buraki, listek laurowy i roztarty w palcach majeranek. Dusimy całość przez ok. 5 minut. Dolewamy bulion i gotujemy wszystko na małym gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez 10 minut. 
  • Zupę lekko studzimy, wyciągamy liść laurowy i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.
  • Przed podaniem  krem z buraków podgrzewamy i przystrajamy kleksem ze śmietanki oraz listkami tymianku.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz