Kuleczki z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego wyrobiłam do pulchności z namoczoną w mleku i śmietanie bułką. Przypominają więc polskie kotlety mielone z tą jednak różnicą, że są zdecydowanie mniejsze i inaczej przyprawione. Tradycyjnie podaje się do nich borówki w formie konfitury lub lekko podgrzanych owoców z minimalnym dodatkiem cukru. Ja podałam je z esencjonalnym sosem własnym i żurawiną. Klopsiki są idealnie miękkie i sprężyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Można podawać je zarówno na zimno jak i na ciepło. Usmażone, bez sosu świetnie nadają się do mrożenia.
SKŁADNIKI /4 porcje
KLOPSIKI
- 200 g chudej mielonej wołowiny
- 200 g chudej mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 mała bułka kajzerka
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- ¹⁄₄ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
SOS
- 250 ml bulionu (najlepiej wołowego) lub wody z 2-3 łyżkami sosu sojowego
- 30 ml śmietany 30%
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
DODATKOWO: dżem z żurawiny
WYKONANIE
- KLOPSIKI: Bułkę wkładamy do miski i zalewamy śmietaną wymieszaną z mlekiem. Kiedy nasiąknie rozcieramy ją na gładką masę. Lekko odciskamy z nadmiaru płynu.
- Cebulę drobno kroimy i szklimy na 1 łyżce oliwy i 1 łyżkę masła ( na średnim ogniu, przez około 5 minut). Zostawiamy do ostygnięcia.*
- Do miski wkładamy mięso mielone, roztartą bułkę, jajko oraz usmażoną do miękkości cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wyrabiamy na gładką masę.
- Łyżką nabieramy porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Smażymy kotleciki z każdej strony na rumiano. Przekładamy na talerz.
- SOS: Mąkę energicznie rozcieramy z 2-3 łyżkami zimnego bulionu lub wody. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy pozostały bulion. Przelewamy do szerokiego rondla
- W szerokim, średniej wielkości rondlu rozgrzewamy zagotowujemy bulion lub wodę
- Dodajemy makę i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty. Stopniowo dolewamy bulion i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 5 minut. Dodajemy usmażone pulpeciki i gotujemy bez przykrycia przez ok. 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę 30%. Mieszamy.
- Podajemy z ziemniaczkami i kleksem dżemu żurawinowego.
* Usmażoną, letnią cebulkę możemy dodatkowo zblendować na gładką masę.
Pięknie wyglądają i jeszcze te ziemniaczki <3
OdpowiedzUsuń