PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI

Sprawdzone ciasto na paszteciki z dużą ilością pysznego wytrawnego nadzienia. Paszteciki  najczęściej piekę z pieczarkami i podaję jako przekąskę na przyjęciach. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Zrobiłam je w formie 2 długich bagietek, ale można przygotować także w postaci 4 cienkich wałeczków, które jeszcze przed upieczeniem należy pokroić na ok. 4-5 cm. kawałki. W ten sposób otrzymamy ok. 40 małych pasztecików na dwa kęsy. Ponieważ ciasto nie zawiera białek, długo utrzymuje świeżość i pozwala cieszyć się pysznym smakiem pasztecików przez 3-4 kolejne dni. Wystarczy odgrzać je na małym gazie pod przykryciem lub owinąć folią aluminiową i włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C. Z niewykorzystanych białek polecam upiec bezy lub torcik bezowy 

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 3-4 żółtka w temp. pokojowej
  • 120 g roztopionego masła
  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłego mleka
NADZIENIE
  • 700 g pieczarek
  • 25 g masła
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść listków świeżego tymianku
DODATKOWO
  • 1 roztrzepane żółtko 
  • 1 łyżka mleka
  • nasiona maku lub sezamu do posypania
WYKONANIE
  • NADZIENIE: Pieczarki myjemy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pieczarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy często mieszając do momentu, aż odparuje cały płyn.
  • Cebulę kroimy jak najdrobniej i dodajemy do podsmażonych pieczarek. Dodajemy 20 g masła, a gdy się rozpuści wlewamy 2 łyżki sosu sojowego. Smażymy do momentu, gdy cebula zmięknie. Posypujemy listkami tymianku. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku
  • CIASTO:Drożdże dokładnie rozcieramy z 1 łyżką cukru. Gdy zrobią się lekko płynne wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko. Dosypujemy 2 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do drugiej większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztrzepane żółtka, roztopione masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, lub ręcznie, co jednak zajmie nam zdecydowanie więcej czasu (ok. 10 minut). Wyrabiamy elastyczne, w miarę luźne, ale nie klejące ciasto do momentu, gdy zacznie odstawać od ścianek dzieży. Wyjmujemy je na oprószony maką blat i wygniatamy w rękach przez ok 3-4 minuty.Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wygniatamy przez ok.2 minuty. Na tym etapie ciasto możemy ponownie włożyć do miski, przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin lub maksymalnie na 24 godziny lub od razu piec paszteciki.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x24 cm i grubości 2-3 mm. Następnie tniemy wzdłuż na 2 długie paski o szerokości 12 cm. Wzdłuż ⅓ każdego paska układamy nadzienie. Górną część ciasta zakładamy za farsz i łączymy z dolną. Zwijamy w rulonik, na końcu zlepiając ciasto na całej długości łączenia.
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
  • W niewielkich odstępach układamy na niej uformowane roladki i kroimy nożem na 4-5 cm kawałki.
  • Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do napuszenia*
  • Wyrośnięte paszteciki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem lub sezamem.
  • Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180༠C bez termoobiegu
* Jeśli  ciasto, spędziło noc w lodówce przed formowaniem pasztecików powinniśmy je pozostawić w temp. pokojowej na 1 godzinę, aby się ociepliło.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, dodaję do zakładek i na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń