CREME BRULEE

Ten klasyczny francuski deser należy do moich ulubionych. Pyszny waniliowy krem przygotowany na bazie jajek, słodkiej śmietanki i cukru jest banalnie prosty w przygotowaniu i obłędny w smaku. Zawsze podawany schłodzony z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu. Pod grillem w piekarniku nie uzyskamy idealnej cukrowej skorupki bez równoczesnego podgrzania kremu, dlatego zdecydowanie polecam użycie palnika gazowego.

SKŁADNIKI / 5 sztuk
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 65 g białego cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek 
DODATKOWO: ok. 5 łyżek brązowego cukru do skarmelizowania

WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 100℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i nożem wyskrobujemy nasionka.
  • W rondelku z grubym dnem bardzo powoli zagotowujemy śmietanę z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy także część laski wanilii, która pozostała po usunięciu nasionek. 
  • Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy mieszając jeszcze ok 2 minuty.  Odstawiamy na bok, aby masa lekko ostygła. Wyjmujemy przekrojoną laskę wanilii 
  • W oddzielnej miseczce roztrzepujemy żółtka. Staramy się nie napowietrzać masy, tylko dobrze wymieszać .
  • Do roztrzepanych żółtek łyżka po łyżce dolewamy lekko przestudzoną śmietankę. Za każdym razem dokładnie łączymy obie masy.  Na koniec uderzamy naczyniem o blat, aby pozbyć ewentualnych bąbli.
  • Przygotowany krem przelewamy przez sitko wprost do przygotowanych miseczek.
  • Pieczemy 45-60 minut*, a następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blacie do ostudzenia.
  • Zimny krem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na co najmniej cztery godziny do lodówki.
  • Przed podaniem na każdym naczyniu kładziemy ręcznik papierowy i lekko dociskamy do kremu, aby usunąć krople wody.
  • Tuż przed podaniem każdą porcję posypujemy warstwą cukru i karmelizujemy palnikiem.
* Dokładny czas pieczenia zależy od warstwy kremu w miseczce. Standardowo powinna wynosić 2,5-3 cm. Wówczas pieczemy 50 min. Upieczony krem powinien być ścięty, nieprzyrumieniony i mieć konsystencję budyniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz