SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA SPODZIE Z CIASTECZEK OREO

Sernik o idealnej konsystencji. Kremowy, świetnie nadający się do krojenia. Dzięki pieczeniu w parze wodnej jest jasny, idealnie równy i delikatny. Należy pamiętać, aby naczynie z wodą było niewielkie i nie zakrywało całego spodu piekarnika. Spód sernika przygotowałam ze zmiksowanych z masłem ciasteczek oreo, dzięki czemu powstało ciekawe połączenie kremowej masy serowej z chrupiącym i wyraźnym w smaku spodem. Całość ozdobiłam kropkami z musu malinowego, które następnie rozciągnęłam patyczkiem nadając im kształt serduszek. 

SKŁADNIKI:
SPÓD
  • 200 g ciasteczek oreo
  • 70 g roztopionego masła
MASA SEROWA
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 500 g tłustego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka(M)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
MUS
  • 300 g malin ( świeżych lub mrożonych)
  • 100 g cukru
WYKONANIE
MUS: Maliny czyścimy, wsypujemy do rondelka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Gotujemy często mieszając na małym gazie bez przykrycia przez ok. 15 minut. Studzimy, a następnie przecieramy przez sitko bezpośrednio do słoika lub miseczki.
SPÓD: Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka mielimy w malakserze na proszek. Dodajemy roztopione masło i miksujemy do połączenia składników. Przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy. Dociskamy przy użyciu spodu szklanki. Wstawiamy do lodówki.
MASA: Twaróg miksujemy w malakserze na gładką masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Na najniższej półce ustawiamy kratkę a na niej keksówke wypełnioną  gorącą wodą.
     Do dzieży miksera wkładamy zmiksowany twaróg i mascarpone. Miksujemy na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym dodajemy cukier i ubijamy jeszcze ok 2-3 minuty. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, a gdy połączy się z masą zaczynamy wbijać po jednym jajku. Kolejne dodajemy dopiero gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane. Masę ubijamy na niskich obrotach miksera, starając się nie napowietrzać masy.
     Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do naczynia, które umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy całkowicie się rozpuści dolewamy śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy ok. 10 łyżek masy serowej. Energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do pozostałej masy serowo-jajecznej. Miksujemy na małych obrotach. Wylewamy na spód z ciasteczek.
     Na wierzchu łyżką delikatnie robimy kleksy z musu. Zaczynamy od zewnątrz poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Przy użyciu wykałaczki lub patyczka do szaszłyków rozciągamy każde kółeczko łącząc je z kolejnym.
     Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy przez kolejne 50 minut.
     Gotowy sernik studzimy stopniowo.  Przez pierwsze 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach, kolejne 15 przy uchylonych, a następnie wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
     Zimny sernik wyjmujemy z obręczy ostrożnie obkrajając brzegi nożem.  Przechowujemy bez przykrycia w lodówce.
     Przed podaniem kroimy na porcje za każdym razem maczając nóż we wrzątku.
     Podajemy z kleksem musu.


5 komentarzy:

  1. wygląda super! muszę kiedyś zrobić taki na spodzie z oreo

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny :) Bardzo fajny pomysł z tymi serduszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny ten sernik, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy z ciasteczek trzeba usunąć nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba. Ciasteczka miksujemy wraz z kremem.

      Usuń