Sernik o idealnej konsystencji. Kremowy, świetnie nadający się do krojenia. Dzięki pieczeniu w parze wodnej jest jasny, idealnie równy i delikatny. Należy pamiętać, aby naczynie z wodą było niewielkie i nie zakrywało całego spodu piekarnika. Spód sernika przygotowałam ze zmiksowanych z masłem ciasteczek oreo, dzięki czemu powstało ciekawe połączenie kremowej masy serowej z chrupiącym i wyraźnym w smaku spodem. Całość ozdobiłam kropkami z musu malinowego, które następnie rozciągnęłam patyczkiem nadając im kształt serduszek. ______________________________________________
SKŁADNIKISPÓD
- 200 g ciasteczek oreo
- 70 g roztopionego masła
MASA SEROWA
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
- 500 g tłustego twarogu
- 250 g mascarpone
- 4 jajka(M)
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
MUS
- 300 g malin ( świeżych lub mrożonych)
- 100 g cukru
________________________________________________
WYKONANIE
- MUS: Maliny wsypujemy do rondelka i zasypujemy cukrem. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, często mieszając, przez 15 minut. Studzimy, a następnie przecieramy przez sitko bezpośrednio do słoika lub miseczki.
- SPÓD tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Ciasteczka mielimy w malakserze na proszek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na spód tortownicy i dociskamy/wyrównujemy przy użyciu spodu szklanki. Wstawiamy do lodówki.
- MASA: Twaróg miksujemy w malakserze na gładką masę lub trzykrotnie mielimy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Na spodzie stawiamy formę keksową wypełnioną gorącą wodą.
- Do dzieży miksera wkładamy zmiksowany twaróg i dodajemy jajka, mascarpone i cukier. Miksujemy na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do naczynia, które umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy całkowicie się rozpuści dolewamy śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy ok. 10 łyżek masy serowej. Energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do pozostałej masy serowo-jajecznej. Miksujemy na małych obrotach. Wylewamy na spód z ciasteczek.
- Na wierzchu łyżką delikatnie robimy kleksy z musu. Przy użyciu wykałaczki lub patyczka do szaszłyków rozciągamy każde kółeczko łącząc je z kolejnym.
- Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy przez kolejne 50 minut.
- Gotowy sernik studzimy stopniowo. Przez pierwsze 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach, kolejne 15 przy uchylonych, a następnie wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Zimny sernik wyjmujemy z obręczy ostrożnie obkrajając brzegi nożem. Przechowujemy bez przykrycia w lodówce.
- Przed podaniem kroimy na porcje za każdym razem maczając nóż we wrzątku.
- Podajemy z kleksem musu.
wygląda super! muszę kiedyś zrobić taki na spodzie z oreo
OdpowiedzUsuńPiękny :) Bardzo fajny pomysł z tymi serduszkami :)
OdpowiedzUsuńCudny ten sernik, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCzy z ciasteczek trzeba usunąć nadzienie?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba. Ciasteczka miksujemy wraz z kremem.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTaki sernik z wykorzystaniem ciastek wygląda bardzo apetycznie tym bardziej, że jest jeszcze w nim zawarta czekolada. Ja bardzo lubię robić desery czekoladowe z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdyż jeśli zastosujemy wysokiej jakości czekoladę to wtedy możemy delektować się prawdziwym smakiem.
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego ale za każdym razem muszę zmniejszyć czas pieczenia o 15 min bo sernik się przypala u góry. Wyciągam go a i tak brązowieje na gorze
OdpowiedzUsuńMam tak samo! Ja wyciągam 20 minut przed czasem
Usuń