SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA SPODZIE Z CIASTECZEK OREO


Sernik o idealnej konsystencji. Kremowy, świetnie nadający się do krojenia. Dzięki pieczeniu w parze wodnej jest jasny, idealnie równy i delikatny. Należy pamiętać, aby naczynie z wodą było niewielkie i nie zakrywało całego spodu piekarnika. Spód sernika przygotowałam ze zmiksowanych z masłem ciasteczek oreo, dzięki czemu powstało ciekawe połączenie kremowej masy serowej z chrupiącym i wyraźnym w smaku spodem. Całość ozdobiłam kropkami z musu malinowego, które następnie rozciągnęłam patyczkiem nadając im kształt serduszek. 
______________________________________________

SKŁADNIKI
SPÓD
  • 200 g ciasteczek oreo
  • 70 g roztopionego masła
MASA SEROWA
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 500 g tłustego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka(M)
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
MUS
  • 300 g malin ( świeżych lub mrożonych)
  • 100 g cukru
________________________________________________
WYKONANIE
  • MUS: Maliny wsypujemy do rondelka i zasypujemy cukrem. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, często mieszając, przez 15 minut. Studzimy, a następnie przecieramy przez sitko bezpośrednio do słoika lub miseczki.
  • SPÓD tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • Ciasteczka mielimy w malakserze na proszek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na spód tortownicy i dociskamy/wyrównujemy przy użyciu spodu szklanki. Wstawiamy do lodówki.
  • MASA: Twaróg miksujemy w malakserze na gładką masę lub trzykrotnie mielimy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Na spodzie stawiamy formę keksową wypełnioną  gorącą wodą.
  • Do dzieży miksera wkładamy zmiksowany twaróg i dodajemy  jajka, mascarpone i cukier. Miksujemy na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do naczynia, które umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy całkowicie się rozpuści dolewamy śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy ok. 10 łyżek masy serowej. Energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do pozostałej masy serowo-jajecznej. Miksujemy na małych obrotach. Wylewamy na spód z ciasteczek.
  • Na wierzchu łyżką delikatnie robimy kleksy z musu. Przy użyciu wykałaczki lub patyczka do szaszłyków rozciągamy każde kółeczko łącząc je z kolejnym.
  • Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy przez kolejne 50 minut.
  • Gotowy sernik studzimy stopniowo.  Przez pierwsze 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach, kolejne 15 przy uchylonych, a następnie wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Zimny sernik wyjmujemy z obręczy ostrożnie obkrajając brzegi nożem.  Przechowujemy bez przykrycia w lodówce.
  • Przed podaniem kroimy na porcje za każdym razem maczając nóż we wrzątku.
  • Podajemy z kleksem musu.

9 komentarzy:

  1. wygląda super! muszę kiedyś zrobić taki na spodzie z oreo

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny :) Bardzo fajny pomysł z tymi serduszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny ten sernik, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy z ciasteczek trzeba usunąć nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki sernik z wykorzystaniem ciastek wygląda bardzo apetycznie tym bardziej, że jest jeszcze w nim zawarta czekolada. Ja bardzo lubię robić desery czekoladowe z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdyż jeśli zastosujemy wysokiej jakości czekoladę to wtedy możemy delektować się prawdziwym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem dlaczego ale za każdym razem muszę zmniejszyć czas pieczenia o 15 min bo sernik się przypala u góry. Wyciągam go a i tak brązowieje na gorze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo! Ja wyciągam 20 minut przed czasem

      Usuń