MIELONE Z WARZYWAMI

Mielone kotleciki w nowej odsłonie… z dodatkiem papryki, cukinii oraz natki pietruszki. Owinięte w plastry szynki parmeńskiej i podane w towarzystwie dipu czosnkowego.  Nadziane na wykałaczki świetnie nadają się na imprezowy stół, choć równie dobrze smakują z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką. Do ich przygotowania użyłam mielonej cielęciny, ale równie smaczne wyjdą z szynki lub łopatki wieprzowej. Przygotowanie jest w zasadzie podobne do tradycyjnych kotletów mielonych i nie zajmuje wiele czas. Należy jednak pamiętać o dość długim wyrabianiu masy mięsnej dzięki czemu kotlety będą pulchne i soczyste. Polecam.

SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
KOTLETY
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 500 g mięsa mielonego dobrej jakości
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 cukinii
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • garść listków natki pietruszki
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
DIP CZOSNKOWY
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa
WYKONANIE

  • DIP CZOSNKOWY: W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Mieszamy. Skrapiamy oliwą.
  • KOTLETY: Bułkę wkładamy do wysokiego naczynia o niewielkiej średnicy i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu.
  • Cukinię, cebulę, paprykę, czosnek i natkę pietruszki jak najdrobniej siekamy ( ja rozdrobniłam warzywa w malakserze). Możemy je dodatkowo przesmażyć na 1 łyżce oliwy przez ok 2-3 minuty często mieszając. Nie jest to jednak konieczne.
  • Do większej miski wkładamy mielone mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekane warzywa oraz odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy stopniowo dolewając wodę. Powstałą masę wyrabiamy rękami do momentu, aż wchłonie cały płyn i przestanie kleić się do rąk.
  •  Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe kotleciki ( ok. 20 sztuk).
  • Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na pół i ciasno owijamy nim kulkę mięsną.
  • Kotleciki smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 15 minut do rozgrzanego  do 150℃ ( bez termoobiegu) piekarnika.
  • W każdy upieczony kotlecik wbijamy wykałaczkę i układamy na ozdobnym talerzu. Podajemy z dipem czosnkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz