Mielone kotleciki z dodatkiem papryki, cukinii oraz natki pietruszki. Owinięte w plastry szynki parmeńskiej i podane z dipem czosnkowym. Do ich przygotowania użyłam mielonej cielęciny, ale równie smaczne wyjdą z szynki lub łopatki wieprzowej. Przygotowanie jest w zasadzie podobne do tradycyjnych kotletów mielonych i nie zajmuje wiele czas. Należy jednak pamiętać o dość długim wyrabianiu masy mięsnej, dzięki czemu kotlety będą pulchne i soczyste. .
SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
KOTLETY
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 500 g mięsa mielonego dobrej jakości
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 cukinii
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1/ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- garść listków natki pietruszki
- olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- oliwa
WYKONANIE
- DIP CZOSNKOWY: W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Mieszamy. Skrapiamy oliwą.
- KOTLETY: Bułkę wkładamy do wysokiego naczynia o niewielkiej średnicy i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu.
- Cukinię, cebulę, paprykę, czosnek i natkę pietruszki jak najdrobniej siekamy ( ja rozdrobniłam warzywa w malakserze). Możemy je dodatkowo przesmażyć na 1 łyżce oliwy przez ok 2-3 minuty często mieszając. Nie jest to jednak konieczne.
- Do większej miski wkładamy mielone mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekane warzywa oraz odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy stopniowo dolewając wodę. Powstałą masę wyrabiamy rękami do momentu, aż wchłonie cały płyn i przestanie kleić się do rąk.
- Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe kotleciki ( ok. 20 sztuk).
- Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na pół i ciasno owijamy nim kulkę mięsną.
- Kotleciki smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 15 minut do rozgrzanego do 150℃ ( bez termoobiegu) piekarnika.
- W każdy upieczony kotlecik wbijamy wykałaczkę i układamy na ozdobnym talerzu. Podajemy z dipem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz