NAJLEPSZE BUŁKI DROŻDŻOWE

Rewelacyjne bułeczki drożdżowe idealne na co dzień, jak i od święta. 
Pięknie wyrastają, a po upieczeniu są lekkie, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Do ciasta nie dodaję białek jaj, tylko same żółtka dzięki czemu bułeczki świetnie smakują nawet w kolejnym dniu po upieczeniu. Nie dodawajmy także więcej drożdży niż sugeruje przepis. Nie jest to konieczne. Wielokrotnie sprawdziłam, że większa ich ilość nie ma wpływu na wielkość  bułek, nadaje im natomiast bardziej drożdżowy smak i zapach. Starajmy się także nie dosypywać więcej mąki, ewentualnie wygniatając ciasto rękami lekko posypujmy nią dłonie. Wyrobione ciasto powinno być dosyć luźne i łatwo odchodzić od ścianek dzieży. Pamiętajmy, że każde ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie. Im więcej "wpompujemy" w nie powietrza, tym bułeczki będą bardziej puszyste i delikatne. Koniecznie dajmy im też czas na spokojne wyrastanie. Z przepisu podanego poniżej upieczemy  tradycyjne bułki, które możemy zjadać z ulubionym dodatkami, lub malutkie bułeczki "na jeden kęs", do których idealnie pasuje masełko czosnkowe.

SKŁADNIKI 
BUŁKI /24 średnie lub 48 małych:
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • 500 g mąki 
  • 75 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 duże żółtka 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
MASŁO CZOSNKOWE
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
WYKONANIE
MASŁO CZOSNKOWE: Miękkie masło mieszamy w miseczce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Mieszamy i lekko chłodzimy w lodówce.
BUŁKI: Drożdże kruszymy do miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Rozcieramy widelcem, aż zupełnie się rozpuszczą i zrobią się płynne. 
Dolewamy 100 ml. ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
     W rondelku na małym gazie rozpuszczamy masło. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
     Do dużej miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, dosypujemy sól, dodajemy żółtka, wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie. Gdy ciasto przestanie kleić się do ścianek dzieży wyjmujemy je na posypany mąką blat i chwilę ugniatamy rękami.
     Formujemy kulę i wkładamy do natłuszczonej dużej miski. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
     Gdy ciasto znacznie powiększy swoją objętość przekładamy je na oprószony mąką blat i formujemy wałek. Ostrym nożem tniemy go na 24 lub 48 kawałków. Każdy kawałek ciasta podwijamy pod spód  nadając mu kształt kulki. Układamy w niewielkich odstępach na blaszce.
Przykrywamy folia spożywczą i ostawiamy na 15-20 minut do napuszenia.
     Wyrośnięte bułeczki  smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem lub wodą. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200℃ bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Wyciągamy, gdy zarumienią się na wierzchu.
     Studzimy na kratce. 
     podajemy z masełkiem czosnkowym lub/i ulubionymi dodatkami.
   

1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądają te bułeczki ;) Chętnie porwę jedną ;)

    OdpowiedzUsuń