Jeśli chodzi o gotowanie bardzo często proste znaczy najlepsze. Podobnie jest z tym przepisem. Te krewetki są super łatwe do wykonania, a przy tym niewiarygodnie smaczne. Połączenie soku z pomarańczy z imbirem i limonką jest orzeźwiające, egzotyczne i sprawia , że ma się ochotę na więcej. Całe danie przygotujemy w czasie poniżej 10 minut. Świetnie komponuje się z puszystym ryżem lub świeżą bagietką. Pamiętajmy jednak, aby krewetki zawsze poddawać bardzo krótkiej obróbce termicznej (ok.6 minut). Zbyt długie smażenie ich lub gotowanie sprawi, że będą twarde i gumowate. Polecam użyć surowych krewetek- szarych, zarówno świeżych jak i mrożonych.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 20 krewetek Black Tiger / świeżych lub mrożonych
- 200 ml. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 cebula szalotka/posiekana
- 1 papryczka chili/posiekana
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 duże ząbki czosnku/wyciśnięte przez praskę
- 2 cm kawałek imbiru/ starty na tarce
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
- sok z 1/2 limonki
- sól morska
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej kolendry
WYKONANIE
Krewetki mrożone przesypujemy do miseczki i rozmrażamy. Najlepiej zrobić to stopniowo, zostawiając je całą noc na blacie kuchennym lub szybciej - zalewając zimną wodą i odstawiając na 15 minut. Rozmrożone krewetki odsączamy na papierowym ręczniku.
Świeże krewetki obieramy z pancerzyków, odrywamy głowę i usuwamy jelito (czarna nitka biegnąca wzdłuż tułowia). Oprószamy solą morską.
W miseczce mieszamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i limonki, sos sojowy, miód oraz mąkę ziemniaczaną.
Świeże krewetki obieramy z pancerzyków, odrywamy głowę i usuwamy jelito (czarna nitka biegnąca wzdłuż tułowia). Oprószamy solą morską.
W miseczce mieszamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i limonki, sos sojowy, miód oraz mąkę ziemniaczaną.
Na patelni na średnim gazie rozgrzewamy masło z łyżką oliwy. Wrzucamy posiekaną szalotkę, posiekaną papryczkę chili, wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Smażymy krótko, ok.15 sekund cały czas mieszając.
Dodajemy krewetki i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Wlewamy mieszaninę soku pomarańczowego i na większym gazie gotujemy całość 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub świeżą bagietką.
Dodajemy krewetki i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Wlewamy mieszaninę soku pomarańczowego i na większym gazie gotujemy całość 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz