KREWETKI W PIKANTNYM SOSIE POMARAŃCZOWYM



Jeśli chodzi o gotowanie bardzo często proste znaczy najlepsze. Podobnie jest z tym przepisem. Te krewetki są super łatwe do wykonania, a przy tym niewiarygodnie smaczne. Połączenie soku z pomarańczy z imbirem i limonką jest orzeźwiające, egzotyczne i sprawia , że ma się ochotę na więcej. Całe danie przygotujemy w czasie poniżej 10 minut. Świetnie komponuje się z puszystym ryżem lub świeżą bagietką. Pamiętajmy jednak, aby krewetki zawsze poddawać bardzo krótkiej obróbce termicznej (ok.6 minut). Zbyt długie smażenie ich lub gotowanie sprawi, że będą twarde i gumowate. Polecam użyć surowych krewetek- szarych, zarówno świeżych jak i mrożonych.

SKŁADNIKI na 2 porcje:
  • 20 krewetek Black Tiger / świeżych lub mrożonych
  • 200 ml. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 cebula szalotka/posiekana
  • 1 papryczka chili/posiekana
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże ząbki czosnku/wyciśnięte przez praskę 
  • 2 cm kawałek imbiru/ starty na tarce
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 limonki
  • sól morska
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej kolendry
WYKONANIE
     Krewetki mrożone przesypujemy do miseczki i rozmrażamy. Najlepiej zrobić to stopniowo, zostawiając je całą noc na blacie kuchennym lub szybciej - zalewając zimną wodą i odstawiając na 15 minut. Rozmrożone krewetki odsączamy na papierowym ręczniku.
     Świeże krewetki obieramy z pancerzyków, odrywamy głowę i usuwamy jelito (czarna nitka biegnąca wzdłuż tułowia). Oprószamy solą morską.

     W miseczce mieszamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i  limonki, sos sojowy, miód oraz mąkę ziemniaczaną.

     Na patelni  na średnim gazie rozgrzewamy masło z łyżką oliwy. Wrzucamy posiekaną szalotkę, posiekaną papryczkę chili, wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Smażymy krótko, ok.15 sekund cały czas mieszając.

Dodajemy krewetki i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
     Wlewamy mieszaninę soku pomarańczowego i  na większym gazie gotujemy całość 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.

Podajemy z ugotowanym ryżem lub świeżą bagietką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz