OPONKI



 Oponki, które zawsze się udają, a przy tym są mięciutkie i delikatne. Do ich przygotowania użyłam trzykrotnie zmielonego twarogu oraz dodałam łyżkę spirytusu, dzięki czemu gotowe oponki nie były tłuste. Samo ciasto przygotujecie w dosłownie 5 minut, a później pozostanie tylko wycinanie krążków i smażenie. Ważne, aby olej którego używacie był świeży i dobrze rozgrzany. Wówczas oponki nie będą nasiąkały tłuszczem i pozostaną  puszyste w środku. Smażymy oczywiście w głębokim tłuszczu.

SKŁADNIKI na ok 35 sztuk:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
WYKONANIE
Twaróg mielimy w maszynce lub w malakserze lub przeciskamy przez praskę.

     Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, śmietany, zmielonego twarogu, cukru i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Pod koniec wlewamy spirytus.

Gotowe ciasto delikatnie rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką blacie na grubość 1 cm.
Metalową obręczą ( u mnie o średnicy 6 cm) lub szklanką wykrawamy krążki, a w krążkach - małym kieliszkiem- otworki.

     W rondlu, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy oponki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka ponieważ oponki szybko  zbrązowieją, a w środku pozostaną surowe. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zmielony twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami. Już dopisałam.

      Usuń