OPONKI


 Oponki, które zawsze się udają, a przy tym są mięciutkie i delikatne. Do ich przygotowania użyłam trzykrotnie zmielonego twarogu oraz dodałam łyżkę spirytusu, dzięki czemu gotowe nie były tłuste. Samo ciasto przygotujecie w 5 minut, a później pozostanie tylko wycinanie krążków i smażenie. Ważne, aby olej którego używacie był świeży i dobrze rozgrzany. Wówczas oponki nie będą nasiąkały tłuszczem i pozostaną  puszyste w środku. 
--------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI na ok 35 sztuk:
  • 375 g (2,5 szklanki) mąki
  • 500 g twarogu
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
WYKONANIE
  • Twaróg mielimy w maszynce lub w malakserze lub przeciskamy przez praskę.
  •  Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, śmietany, zmielonego twarogu, cukru i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Pod koniec wlewamy spirytus.
  • Gotowe ciasto delikatnie rozwałkowujemy, na lekko posypanym mąką blacie, na grubość 1 cm.
  • Metalową obręczą ( u mnie o średnicy 6 cm) lub szklanką wykrawamy krążki, a w krążkach - małym kieliszkiem- otworki.
  • W rondlu, najlepiej z grubym dnem, rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko  zbrązowieją, a w środku pozostaną surowe. Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: