SPAGHETTI ALLA PUTANESCA

Jeśli szukacie czegoś szybkiego i satysfakcjonującego zarazem to klasyczne danie kuchni włoskiej będzie dla was idealne. Znajdziecie w nim połączenie kilku zdecydowanych w smaku składników: papryczki chili, czosnku, kaparów i anchois. Ale sos nie miałby tak doskonałego smaku bez głównego bohatera - tuńczyka w oleju. Polecam użyć jak najlepszej jakości ryby ponieważ smak tego dania w dużej mierze zależy właśnie od niej. Dodatkowo można wzbogacić sos drobno posiekaną cebulką i oregano, a do smażenia dodać łyżkę masła. 

SKŁADNIKI / 4 -6 porcji

  • 500 g spaghetti
  • 700 g passaty pomidorowej / polecam Cirio
  • 250 g tuńczyka w oliwie/ użyłam takiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 1 puszka(30 g)anchois w oliwie
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chili
  • 1 pęczek natki pietruszki/ oddzielnie posiekane łodyżki i listki
  • 1 cytryna
  • 10 czarnych oliwek ze słoika
  • mielony cynamon
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Na patelnię wlewamy oliwę z tuńczyka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary i anchois wraz z oliwą.
  • Wrzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i łodyżki natki pietruszki. Smażymy całość cały czas mieszając przez ok 2 minuty.
  • Tuńczyka rozdzielamy na kawałki, oliwki kroimy na pół i dodajemy na patelnię. 
  • Wlewamy passatę pomidorową, dosypujemy szczyptę cynamonu. Mieszamy.
  • Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy go zachowując część wody z gotowania. Ostrożnie przekładamy makaron na patelnię z sosem. Dodajemy większość posiekanych listków natki pietruszki i sok z cytryny. Mieszamy. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając trochę wody z gotowania.
  • Przekładamy na półmisek i posypujemy resztą natki pietruszki.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten makaron. Dlatego zawsze mam w kuchni anchois. Też mam już przepis przygotowany do publikacji :)

    OdpowiedzUsuń