PIECZONA PIERŚ KACZKI Z SOSEM Z TRUSKAWEK

Idealne danie na wszelkiego rodzaju okazje. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakuje obłędnie i świetnie się prezentuje. Do tego niesamowity sos truskawkowo-balsamiczny.

 Aby mięso wyszło miękkie, soczyste i nieprzesuszone najlepiej zamarynować je  dzień przed planowanym podaniem i wstawić na noc do lodówki. W czasie smażenia na patelni warto przyryć je pergaminem lub folią aluminiową i obciążyć ciężkim naczyniem (np. garnkiem wypełnionym wodą). W ten sposób szybciej wytopi się tłuszcz, a skórka pozostanie chrupiąca. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
KACZKA
  • 2 piersi z kaczki 
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól morska
SOS Z TRUSKAWEK
  • 250 g truskawek
  • 100 ml bulionu 
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO: sałata rzymska

WYKONANIE
SOS: Truskawki myjemy, dodajemy do garnuszka z bulionem i gotujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy ocet balsamiczny, brązowy cukier i mieszamy do połączenia składników. Gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką, aż sos lekko zgęstnieje i zredukuje się - ok. 10 minut. Gotowy sos miksujemy.

KACZKA: Pierś kaczki myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy po stronie skóry na głębokość ok. 1-1,5 cm. Wkładamy do miseczki. Nacieramy solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym i majerankiem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Piekarnik wraz z blachą z wyposażenia piekarnika rozgrzewamy do 180ºC bez termoobiegu.
Dobrze rozgrzewamy patelnię. Zamarynowane piersi obsmażamy, zaczynając od strony ze skórą. Smażymy na średnim gazie po 4 minuty z każdej strony. Następnie wraz z wytopionym tłuszczem przekładamy na arkusz folii aluminiowej i zawijamy mięso. Układamy na ogrzanej blaszce i pieczemy 30 minut.
Kiedy pierś kaczki ostygnie kroimy ją w cienkie plastry i układamy w wachlarz na talerzu. Na środku kładziemy sałatę. Polewamy sosem z truskawek.

1 komentarz:

  1. Eleganckie i smakowite danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń