ANANAS W SYROPIE CUKROWO-MIĘTOWYM

Ten deser zachwyci każdego. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, orzeźwiający i elegancki jednocześnie. Połączenie plastrów słodkiego, dojrzałego ananasa z zimnym syropem cukrowo-limonkowo-miętowym jest fantastyczne i naprawdę uzależnia. Całość możemy przygotować kilka godzin przed planowanym podaniem i do tego momentu przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się więc na wszelkiego rodzaju przyjęcia (szczególnie o tej porze roku:-) Wypróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 1 świeży dojrzały ananas
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • sok z ¹⁄₂ limonki
  • 2 łyżki listków świeżej mięty  
DODATKOWO: borówki
WYKONANIE
  • SYROP:  Listki mięty drobno siekamy lub ucieramy w moździerzu na pastę. Dosypujemy cukier i mieszamy, aż cukier stanie się zielony i intensywnie pachnący. Wlewamy sok z limonki i całość jeszcze chwilę ucieramy. Do czasu  przygotowania ananasa syrop wstawiamy do lodówki.
  • ANANASA obieramy ze skóry - odcinamy górę i dół, a następnie ścinamy boki.  Stawiamy na desce i kroimy wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Z każdej części wycinamy twardy rdzeń, który wyrzucamy. Pozostałego ananasa kroimy w cienkie plasterki i układamy na dużym talerzu.
  • Polewamy przygotowanym wcześniej syropem i posypujemy borówkami.

2 komentarze:

  1. Mmmm, jak apetycznie wygląda!!! A wiesz, że już dzisiaj zrobię plastry ananasa po Twojemu?! :))) Mąż już doczekać się nie może, bo ananasy wręcz kocha! :)

    OdpowiedzUsuń