CHŁODNIK Z BOTWINKI


Lekki, orzeźwiający chłodnik z botwinki - idealny na upalne dni. Bardzo łatwy w przygotowaniu, aromatyczny w smaku, o intensywnie różowym kolorze. Warto pamiętać, że tym mocniejszy smak i kolor chłodnika otrzymamy im większe buraczki będą przy łodyżce. W razie potrzeby, można dokupić dodatkowego buraczka lub wspomóc się koncentratem buraczanym. Ewentualnie liczyć z tym, że kolor nie będzie zbyt intensywny.
Gotowy chłodnik można wlać do szczelnie zamykanego słoika i w takiej postaci przechowywać w lodówce lub też zabrać na piknik. 
Przelany do małych, szerokich szklaneczek i udekorowany rozdrobnionym jajkiem, odrobiną posiekanego ogórka i/lub koperku pięknie będzie się prezentował jako przystawka na eleganckim przyjęciu. 
____________________________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje

  • 1 pęczek botwiny z kilkoma dużymi buraczkami  ok. 500 g
  • 1l bulionu warzywnego lub wody(np. z sosem sojowym)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 400 g jogurtu naturalnego/ kefiru/ śmietany 18% - można dać więcej
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: 2 małe ogórki gruntowe, starte na tarce lub drobno posiekane
DO PODANIA: jajka ugotowane na twardo
_________________________________________
WYKONANIE
  • Botwinę dokładnie myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. 
  • Buraczki odcinamy od łodyg, cieniutko obieramy i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Łodyżki kroimy w drobną kostkę, listki botwinki siekamy.
  • Czosnek ścieramy na tarce.
  • W garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojone buraczki i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.  
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut, do momentu, aż buraczki będą miękkie. 
  • Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy łodyżki i listki botwinki. 
  • Dolewamy sok z cytryny i dodajemy cukier. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Zimną zupę mieszamy z jogurtem naturalnym lub kefirem. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać więcej cukru lub/i soku z cytryny.
  • Dodajemy posiekany koperek i pokrojone lub starte ogórki. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz