CHŁODNIK Z BOTWINKI

Lekki, orzeźwiający - idealny na upalne dni. Bardzo łatwy w przygotowaniu, aromatyczny w smaku, o intensywnie różowym kolorze. Gotowy chłodnik warto przelać do dużego, szczelnie zamykanego słoika i w takiej postaci przechowywać w lodówce lub też zabrać na piknik np. do parku czy lasu. Przelany do małych, szerokich szklaneczek i udekorowany rozdrobnionym jajkiem, odrobiną posiekanego ogórka i/lub koperku pięknie będzie się prezentował jako przystawka na eleganckim przyjęciu. 

SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
  • 1 duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami  ok. 400 g
  • 2 szklanki bulionu 
  • 2 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobna kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki posiekanego koperku
  • 1l jourtu naturalnego lub kefiru/ można dać nieco więcej
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE

  • Boćwinę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Buraczki cieniutko obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Przygotowane warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i dusimy calość pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 10 minut ( do momentu, aż warzywa będą miękkie). Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu mieszamy z jogurtem naturalnym lub kefirem, śmietaną, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek i pokrojone ogórki. Doprawiamy do smaku, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Podajemy z jajkiem na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz