Lekki, orzeźwiający chłodnik z botwinki - idealny na upalne dni. Bardzo łatwy w przygotowaniu, aromatyczny w smaku, o intensywnie różowym kolorze. Warto pamiętać, że tym mocniejszy smak i kolor chłodnika otrzymamy im większe buraczki będą przy łodyżce. W razie potrzeby, można dokupić dodatkowego buraczka lub wspomóc się koncentratem buraczanym. Ewentualnie liczyć z tym, że kolor nie będzie zbyt intensywny.
Gotowy chłodnik można wlać do szczelnie zamykanego słoika i w takiej postaci przechowywać w lodówce lub też zabrać na piknik.
Przelany do małych, szerokich szklaneczek i udekorowany rozdrobnionym jajkiem, odrobiną posiekanego ogórka i/lub koperku pięknie będzie się prezentował jako przystawka na eleganckim przyjęciu.
Gotowy chłodnik można wlać do szczelnie zamykanego słoika i w takiej postaci przechowywać w lodówce lub też zabrać na piknik.
Przelany do małych, szerokich szklaneczek i udekorowany rozdrobnionym jajkiem, odrobiną posiekanego ogórka i/lub koperku pięknie będzie się prezentował jako przystawka na eleganckim przyjęciu.
____________________________________________
SKŁADNIKI / 4 porcje- 1 pęczek botwiny z kilkoma dużymi buraczkami ok. 500 g
- 1l bulionu warzywnego lub wody(np. z sosem sojowym)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z ćwiartki cytryny
- 400 g jogurtu naturalnego/ kefiru/ śmietany 18% - można dać więcej
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie: 2 małe ogórki gruntowe, starte na tarce lub drobno posiekane
DO PODANIA: jajka ugotowane na twardo
_________________________________________
WYKONANIE- Botwinę dokładnie myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
- Buraczki odcinamy od łodyg, cieniutko obieramy i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Łodyżki kroimy w drobną kostkę, listki botwinki siekamy.
- Czosnek ścieramy na tarce.
- W garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojone buraczki i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.
- Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut, do momentu, aż buraczki będą miękkie.
- Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy łodyżki i listki botwinki.
- Dolewamy sok z cytryny i dodajemy cukier. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
- Zimną zupę mieszamy z jogurtem naturalnym lub kefirem. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać więcej cukru lub/i soku z cytryny.
- Dodajemy posiekany koperek i pokrojone lub starte ogórki. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz