Letnie ciasto z dużą ilością truskawek i migdałowo-maślaną kruszonką. Dobre właściwie z każdymi sezonowymi owocami - z rabarbarem, wiśniami, śliwkami, jabłkami,... Niezawodne, lekkie i puszyste. Świeże nawet kilka dni po upieczeniu.
Pamiętajcie o bardzo dokładnym i długim ubijaniu masła z cukrem, a także o tym, aby po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo. Zapewni to ciastu puszystość i lekkość. Uchroni przed zakalcem.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / forma o średnicy 22-24 cm lub prostokątną 20x30 cmwszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 600 g truskawek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki) + 1 łyżka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
- 75 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 75 g mielonych migdałów (możemy zastąpić mąką)
WYKONANIE
- Jajka i masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie kuchennym do ocieplenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC bez termoobiegu. Spód formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- KRUSZONKA: W małym rondelku na niewielkim ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili dosypujemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
- CIASTO: Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Miękkie masło długo i dokładnie ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę (ok.10 minut). Następnie, nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku. Kolejne dodajemy dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Gdy wszystkie jajka zostaną wmieszane, w 3-4 partiach dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na niskich obrotach miksera, krótko - tylko do połączenia składników.
- Przygotowane ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki i oprószamy je 1 łyżką cukru. Na wierzch wykładamy kruszonkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 60 minut w formie o średnicy 22-23 cm lub 45 minut jeśli użyliśmy większej blaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz