UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Letnie ciasto z mnóstwem truskawek i migdałowo-maślaną kruszonką. Dobre właściwie z każdymi sezonowymi owocami - z rabarbarem, wiśniami, śliwkami, jabłkami,... Niezawodne, lekkie i puszyste. Świeże nawet kilka dni po upieczeniu. POLECAM

SKŁADNIKI / na okrągłą formę o średnicy 23-24 cm
lub prostokątną 20x30 cm
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 700 g truskawek (pokrojonych na połówki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
  • 75 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 75 g mielonych migdałów ( możemy zastąpić mąką)
DODATKOWO: cukier puder 
WYKONANIE

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC bez termoobiegu. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • KRUSZONKA: W małym rondelku na niewielkim gazie roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili dosypujemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  • CIASTO: Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. 
  • Miękkie masło ucieramy z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ok.10 minut). Następnie, nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku. Kolejne dodajemy dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.Gdy wszystkie jajka zostaną wmieszane w 3-4 partiach dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na niskich obrotach miksera, krótko - tylko do połączenia składników.
  • Przygotowane ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy ok. 60 minut. lub 45 minut jeśli użyliśmy większej blaszki. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz