PUSZYSTE PLACUSZKI

Puszyste i niezawodne placuszki przygotowane na bazie kefiru lub jogurtu naturalnego. Najlepsze z dodatkiem sezonowych owoców, ale pyszne także z kleksem bitej śmietany, syropem klonowym czy po prostu oprószone cukrem pudrem. Smażymy je na minimalnej ilością tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu są lekkie i smakują także na zimno. 

SKŁADNIKI / ok. 20 sztuk
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
DODATKOWO: maliny, truskawki, jagody, banany, cukier puder
WYKONANIE

  • W miseczce dokładnie mieszamy jogurt z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, po około 2-3 minuty z każdej strony, do czasu, aż urosną i bedą ładnie zrumienione. 
  • Przed smażeniem kolejnej partii placuszków przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem i rozprowadzamy pozostałą łyżkę oleju.
  •  Podajemy z ulubionymi dodatkami.

1 komentarz: