PUSZYSTE PLACUSZKI

Niezawodne placuszki przygotowane na bazie jogurtu naturalnego. Najlepsze z dodatkiem sezonowych owoców, ale pyszne także z kleksem bitej śmietany, syropem klonowym, czy po prostu oprószone cukrem pudrem. Smażymy je na minimalnej ilości dobrego tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu są lekkie i smakują także na zimno. 
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / ok. 20 sztuk
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 170 g (1 pełna szklanka) mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 4 łyżki oleju do smażenia
DODATKOWO: maliny, truskawki, jagody, banany, cukier puder
WYKONANIE
  • W miseczce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy małą szczyptę soli. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju. 
  • Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię. Smażymy na średnim ogniu (u mnie mała moc dużego palnika), po 3 minuty z każdej strony, do czasu, aż urosną i bedą ładnie zrumienione. 
  • Przed smażeniem kolejnej partii, rozprowadzamy pozostałe 2 łyżki oleju i powtarzamy smażenie.

1 komentarz: