Czebureki to duże, płaskie pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem i usmażone w głębokim oleju. Najlepiej, aby mięso, którego użyjemy do farszu było dość tłuste, ponieważ w połączeniu z kefirem i dużą ilością świeżej cebuli podczas smażenia utworzy aromatyczny rosołek. Ciasto parzone z którego przygotowuje się placuszki jest bardzo plastyczne i dobrze się z nim pracuje. Po usmażeniu jest delikatne i chrupiące i nie nasiąka tłuszczem. ___________________________________________
SKŁADNIKI / 10-14 sztuk
CIASTO- 3½ szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
FARSZ
- 300 g grubo zmielonego mięsa wieprzowego
- 300 g grubo zmielonego mięsa wołowego
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- ¾ szklanki kefiru
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- CIASTO: Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i stawiamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na ok. 5 minut do lekkiego przestygnięcia, po czym dodajemy jajko i mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy gładkie, zwarte ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
- FARSZ: Oba rodzaje mięsa wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz majeranek. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem , po czym dodajemy kefir i dokładnie mieszamy.
- Ciasto wyciągamy na blat i zagniatamy. Formujemy wałek, który dzielimy na ok. 10-14 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek.
- Na jedną połówkę placka nakładamy stołową łyżkę farszu ( powinien pokrywać całą połowę placka, z wyjątkiem brzegów i mieć ok. 1cm grubości).
- Przykrywamy drugą połową placka, tworząc pieróg w kształcie półksiężyca. Dokładnie sklejamy brzegi.
- Czebureki smażymy partiami na średnim gazie, na ok. 1cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju.
Przypominają mi afgańskie bolani :) Robiłam takie ostatnio ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńChodzą ostatnio za mną takie 'pierogi' :) ale mam takie pytanie można by je je upiec w piekarniku? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można bo podobnie jak ptysie robione są z ciasta parzonego. Sama jednak nie próbowałam
Usuń