CZEBUREKI

Czebureki to pyszne, duże, płaskie pierogi wypełnione aromatycznym mięsnym farszem i usmażone w głębokim oleju. Najlepiej, aby mięso, którego użyjemy do farszu było dość tłuste, ponieważ w połączeniu z kefirem i dużą ilością świeżej cebuli podczas smażenia utworzy aromatyczny rosołek. Ciasto parzone z którego przygotowuje się placuszki jest bardzo plastyczne i dobrze się z nim pracuje. Po usmażeniu jest delikatne i chrupiące i wcale nie nasiąka tłuszczem. 

SKŁADNIKI / 10 dużych lub 14 mniejszych czebureków:

CIASTO 
  • 3½ szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
FARSZ
  • 300 g grubo zmielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g grubo zmielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • ¾ szklanki kefiru
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE

  • CIASTO: Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i stawiamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wsypujemy 1 szklankę mąki i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na ok. 5 minut do lekkiego przestygnięcia, po czym dodajemy jajko i mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy gładkie, zwarte ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
  • FARSZ: Oba rodzaje mięsa wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz majeranek. Wszystko doprawiamy solą i  pieprzem , po czym dodajemy kefir i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wyciągamy na blat i zagniatamy. Formujemy wałek, który dzielimy na ok. 10-14 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek.
  • Na jedną połówkę placka nakładamy stołową łyżkę farszu ( powinien pokrywać całą połowę placka, z wyjątkiem brzegów i mieć ok. 1cm grubości). 
  • Przykrywamy drugą połową placka, tworząc pieróg w kształcie półksiężyca. Dokładnie sklejamy brzegi.
  • Czebureki smażymy partiami na średnim gazie, na ok. 1cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju.

4 komentarze:

  1. Przypominają mi afgańskie bolani :) Robiłam takie ostatnio ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzą ostatnio za mną takie 'pierogi' :) ale mam takie pytanie można by je je upiec w piekarniku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można bo podobnie jak ptysie robione są z ciasta parzonego. Sama jednak nie próbowałam

      Usuń