CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami.  Mocno czekoladowy, wilgotny spód upiekłam bez dodatku mąki i połączyłam z delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany.  Całość udekorowałam borówkami i malinami, choć świetnie nadawałyby się także jagody lub pokrojone na cząstki truskawki.  Po upieczeniu ciasto powinno lekko opaść, tworząc wgłębienie na krem.   
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI
CIASTO CZEKOLADOWE
  • 6 jajek / żółtka i białka oddzielnie
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru 
  • 150 g  masła
  • opcjonalnie: 2 łyżki kakao  lub  zmielonych orzechów , np. laskowych
  • 300 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół 50 i 70%)
  • mała szczypta soli
KREM
  • 500 ml śmietany 30% / schłodzonej minimum 12 godzin
  • 250 g serka mascarpone / schłodzonego
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu/cukru pudru
  • opcjonalnie: ziarnka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
DODATKOWO:  maliny/borówki/ jagody/truskawki; listki mięty, cukier puder
_______________________________________
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • CIASTO: Czekoladę i masło roztapiamy na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej ( np. w metalowej/szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą). Odstawiamy i lekko studzimy.
  • W drugiej misce ucieramy 4 żółtka (białka zachowujemy) i 2 całe jajka z 1 łyżką cukru . Dosypujemy kakao lub zmielone orzechy, jeśli używamy i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy do połączenia.
  • W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z małą szczyptą soli, do momentu, aż piana zrobi się lekko  sztywna. Stopniowo, cały czas miksując dosypujemy pozostały cukier. Kolejną porcję cukru dosypujemy wówczas, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec piana powinna być sztywna, lśniąca i gęsta, bez wyczuwalnych drobinek cukru.
  • W 2-3 partiach dodajemy pianę do masy czekoladowej. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą (nie miksujemy), starając się nie zniszczyć delikatnej struktury piany. Masę wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się, tworząc wgłębienie na krem.
  • KREM: Wszystkie składniki kremu wkładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach miksera, przez około 3 minuty, aż otrzymamy gęsty, sztywny i lśniący krem.  
  • Wykładamy na zimne ciastoWierzch dekorujemy owocami i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz