TORT KAPRYS

Pyszny, niebanalny i idealnie skomponowany torcik, w sam raz na lato. Mocno czekoladowy i wilgotny spód połączyłam z delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość udekorowałam borówkami i malinami, choć świetnie nadawałyby się także jagody lub pokrojone na cząstki truskawki.  Ciasto upiekłam bez dodatku mąki i proszku do pieczenia, za to z dużą ilością gorzkiej czekolady i zmielonych orzechów laskowych.Wyszło wilgotne i mięciutkie z delikatnym orzechowym posmakiem. Po upieczeniu ciasto powinno lekko opaść tworząc wgłębienie na krem.  Torcik jest łatwy w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. Trzymany w lodówce nie traci świeżości nawet przez 3 kolejne dni.

SKŁADNIKI 
  • 6 jajek / żółtka i białka oddzielnie
  • 125 g cukru / drobnego, do wypieków
  • 150 g  masła
  • 3 łyżki kakao  lub 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 300 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka likieru frangelico lub rumu / można pominąć
  • szczypta soli
KREM
  • 250 ml śmietany 30% / mocno schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone / schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarnka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
DODATKOWO: sezonowe owoce - maliny, borówki, jagody, truskawki; listki mięty, cukier puder

WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
  • CIASTO: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej ( np. w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą). Odstawiamy na bok. Dodajemy likier lub rum. Mieszamy. Lekko studzimy.
  • W drugiej misce ucieramy 4 żółtka (białka zachowujemy) i 2 całe jajka z 1 łyżką cukru na jasną masę. Dosypujemy kakao lub zmielone orzechy. Mieszamy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy roztopioną z masłem czekoladę i mieszamy do połączenia składników.
  • W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli do momentu, aż piana zrobi się lekko  sztywna. Stopniowo, cały czas miksując dosypujemy pozostały cukier. Kolejną porcję cukru dosypujemy wówczas, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec piana powinna być sztywna, lśniąca i gęsta. Bez wyczuwalnych drobinek cukru.
  • W 3 partiach dodajemy pianę do masy czekoladowej. Za każdym razem delikatnie mieszamy łyżką, starając się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
  • Masę wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy ok. 30 minut. Studzimy na kratce. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc wgłębienie na krem.
  • KREM: Schłodzoną śmietankę ubijamy, początkowo na niskich obrotach miksera, a gdy zacznie lekko gęstnieć zwiększamy obroty, dosypujemy cukier i ubijamy aż śmietana zwiększy objętość i będzie  sztywna
  • W drugiej misce krótko miksujemy mascarpone z ziarenkami wanilii (ok 1 minutę). Zmniejszamy obroty miksera i w 3 partiach dodajemy ubitą śmietankę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników w jednolity krem.
  • Gotowy krem wstawiamy do lodówki lub od razu wykładamy na zimne ciasto. Wierzch dekorujemy dowolnymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz