MAKARON ZE SZPARAGAMI i ŁOSOSIEM

To jedno z tych dań, które  robię gdy brakuje mi czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15-20 minut i w zasadzie jest gotowe tak szybko jak szybko ugotuje się makaron. Głównymi składnikami tej prostej potrawy są zielone szparagi, suszone pomidory i pokrojony w grubą kostkę łosoś. Wszystko zanurzone w delikatnym śmietanowym sosie z dodatkiem soku z cytryny i szczodrze doprawione różowym pieprzem. POLECAM:-)

SKŁADNIKI /2-3 porcje

  • 150 g makaronu penne
  • 300 g filetu łososia bez skóry
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny i różowy pieprz
WYKONANIE
  • SZPARAGI myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce ( same pękną w odpowiednim miejscu). Każdy szparag kroimy na 3-4 części.
  • MAKARON gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 6 minut przed końcem gotowania do makaronu wrzucamy grubsze łodygi szparagów, a na 3 minuty przed końcem - cieńsze. Po ugotowaniu makaron i szparagi odsączamy na sicie.
  • SOS ŚMIETANOWY W czasie, gdy makaron gotuje się- filet łososia doprawiamy solą i pieprzem, a następnie  kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. 
  • Pomidory wyjmujemy z zalewy i każdą połówkę kroimy na 4 części.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dorzucamy pokrojonego łososia. Dodajemy wyciścięty przez praskę czosnek. Smażymy na średnim gazie delikatnie mieszając. Uważamy, aby nie przypalić czosnku i aby zbyt nie rozdrobnić łososia. Dodajemy suszone pomidory i wszystko zalewamy śmietanką 30%. Doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy gaz do małego i chwilę wszystko podgrzewamy. Wyciskamy sok z ćwiartki cytryny lub więcej jeśli lubimy i doprawiamy sos mieszanką zmielonego pieprzu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy odcedzony makaron i szparagi. Całość delikatnie mieszamy. Podajemy z lampką schłodzonego białego wina i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz