ZUPA KREM POMIDOROWO-MARCHEWKOWA


Kolejna zupa-krem z pieczonych pomidorów, tym razem z dodatkiem podduszonej na maśle marchewki. Doprawiłam ją szczyptą curry i aromatyzowaną oliwą. Przed samym podaniem posypałam pokruszonym kozim twarożkiem, który śmiało możecie zastąpić np. fetą. Zupka najlepiej smakuje latem kiedy o świeże, aromatyczne pomidory nietrudno. Wybierajcie te soczyste, mocno dojrzałe i miękkie. Najlepiej z uprawy ekologicznej.  Poza sezonem polecam wykorzystać małe pomidorki cherry lub użyć rozdrobnionych pomidorów z puszki.  Tak czy inaczej zupka wyjdzie pyszna.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji

ZUPA

  • 2 kg świeżych dojrzałych pomidorów np. malinowych
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili wielkości kciuka
  • 3 łyżeczki curry
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
OLIWA AROMATYZOWANA
  • garść listków świeżego tymianku
  • garść listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: 120 g koziego twarożku 
WYKONANIE
  • AROMATYZOWANA OLIWA: Listki tymianku i bazylii bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Wlewamy oliwę, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz solą. Dokładnie mieszamy.
  • ZUPA: Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika. Dodajemy pokrojoną i oczyszczoną z gniazd nasiennych papryczkę chili oraz obrane ząbki czosnku. Całość solimy, obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą.
  • Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Pieczemy ok. 15 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie bardzo dokładnie zdejmujemy skórki. Małym nożykiem oddzielamy także od skórki miąższ papryczki chili.
  • W czasie, gdy pomidorki się pieką marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę drobno siekamy.
  • W średniej wielkości garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzwamy 1 łyżkę masła i łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę i startą marchewkę. Posypujemy solą i przyprawą curry. Smażymy przez ok. 5 minut na średnim gazie często mieszając. Dolewamy 1 szklankę wody i dusimy bez przykrycia do momentu, aż większość płynu odparuje, a marchewka zmięknie.
  • Do garnka z podduszoną marchewką dodajemy upieczone i obrane ze skóry pomidory, czosnek oraz miąższ papryczki chili.
  • Blendujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy na ciepło z dodatkiem rozdrobnionego koziego serka i polaną zaromatyzowaną oliwą.

2 komentarze: