ARBUZOWE MOHITO

Orzeźwiający i smaczny napój z miąższu arbuza, soku z limonki i rumu. Idealny jako aperitif na letnim przyjeciu w ogrodzie lub w wersji bezalkoholowej ( z dodatkiem Sprita) jako pyszny, słodki napój dla dzieci. Koniecznie podajcie go z kostkami lodu lub pokrojonym w kostkę i wcześniej zamrożonym (minimum 6 godzin) miąższem arbuza.

Ważne, aby arbuz, którego użyjecie był bardzo dojrzały, słodki i aromatyczny. Najlepszy oczywiście o tej porze roku.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • ½ małego  bardzo dojrzałego arbuza schłodzonego w lodówce
  • garść listków świeżej mięty drobno posiekanych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 duża soczysta limonka pokrojona na ćwiartki
  • 200 ml białego rumu lub Sprita
WYKONANIE
  • Arbuza kroimy na części i obkrajamy skórę. Miąższ wrzucamy do blendera lub malaksera i krótko miksujemy ( w ten sposób pestki pozostaną w całości). Powstałe puree przelewamy na sitko, które umieszczamy nad głęboką miską. Mieszamy - rozcieramy  łyżką, tak aby otrzymać jak najwięcej arbuzowego soku (ok 3 szklanek). Resztki puree wraz z pestkami wyrzucamy.
  • Do dzbanka wsypujemy 1 łyżkę cukru i posiekaną miętę . Wyciskamy sok z limonki i mieszamy równocześnie ugniatając całość (najlepiej końcem drewnianej łyżki ) do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Dodajemy sok z arbuza i rum lub w wersji bezalkoholowej Sprita. Dzbanek uzupełniamy kostkami lodu lub zamrożonymi wcześniej  (pokrojonymi w kostkę) kawałkami arbuza.
  • Podajemy z plasterkami limonki i listkami świeżej mięty. Przechowujemy w lodówce.




2 komentarze:

  1. Narobiłaś mi apetytu. Kupię sobie dziś arbuza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszne! :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń