Orzeźwiający i smaczny napój z miąższu arbuza, soku z limonki i rumu. Idealny jako aperitif na letnim przyjęciu w ogrodzie lub w wersji bezalkoholowej jako pyszny, słodki napój dla dzieci. Koniecznie podajcie go z kostkami lodu lub pokrojonym w kostkę i wcześniej zamrożonym (minimum 6 godzin) miąższem arbuza.
Arbuz, którego użyjecie powinien być bardzo dojrzały, słodki i aromatyczny. Najlepszy oczywiście latem.
SKŁADNIKI / 6 porcji
- ½ małego, bardzo dojrzałego arbuza, schłodzonego w lodówce
- garść listków świeżej mięty/ zgrubnie posiekanych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 duża soczysta limonka pokrojona na ćwiartki
- 200 ml białego rumu, w wersji bezalkoholowej pomijamy
- Arbuza kroimy na części i obkrajamy skórę. Miąższ wrzucamy do blendera lub malaksera i krótko miksujemy (w ten sposób pestki pozostaną w całości).
- Powstałe puree przekładamy na sitko umieszczone nad głęboką miską. Mieszamy - rozcieramy łyżką, tak, aby otrzymać jak najwięcej arbuzowego soku (około 3 szklanek). Resztki puree wraz z pestkami wyrzucamy.
- Do dzbanka wsypujemy 1 łyżkę cukru (dokładna ilość zależy od tego, jak słodki jest arbuz) i dodajemy posiekaną miętę.
- Wyciskamy sok z limonki i mieszamy równocześnie ugniatając całość (muddlerem lub np. końcem drewnianej łyżki ) do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy sok z arbuza i rum ( w wersji bezalkoholowej alkohol pomijamy).
- Dzbanek uzupełniamy kostkami lodu lub/i zamrożonymi wcześniej kawałkami arbuza.
- Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy.
- Podajemy z plasterkami limonki i listkami świeżej mięty. Przechowujemy w lodówce.
Narobiłaś mi apetytu. Kupię sobie dziś arbuza :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty