ARBUZOWE MOHITO

Orzeźwiający i smaczny napój z miąższu arbuza, soku z limonki i rumu. Idealny jako aperitif na letnim przyjęciu w ogrodzie lub w wersji bezalkoholowej jako pyszny, słodki napój dla dzieci. Koniecznie podajcie go z kostkami lodu lub pokrojonym w kostkę i wcześniej zamrożonym (minimum 6 godzin) miąższem arbuza.

Arbuz, którego użyjecie powinien być bardzo dojrzały, słodki i aromatyczny. Najlepszy oczywiście latem.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • ½ małego, bardzo dojrzałego arbuza, schłodzonego w lodówce
  • garść listków świeżej mięty/ zgrubnie posiekanych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 duża soczysta limonka pokrojona na ćwiartki
  • 200 ml białego rumu, w wersji bezalkoholowej pomijamy
WYKONANIE
  • Arbuza kroimy na części i obkrajamy skórę. Miąższ wrzucamy do blendera lub malaksera i krótko miksujemy (w ten sposób pestki pozostaną w całości). 
  • Powstałe puree przekładamy na sitko umieszczone nad głęboką miską. Mieszamy - rozcieramy  łyżką, tak, aby otrzymać jak najwięcej arbuzowego soku (około 3 szklanek). Resztki puree wraz z pestkami wyrzucamy.
  • Do dzbanka wsypujemy 1 łyżkę cukru (dokładna ilość zależy od tego, jak słodki jest arbuz) i dodajemy posiekaną miętę. 
  • Wyciskamy sok z limonki i mieszamy równocześnie ugniatając całość (muddlerem lub np. końcem drewnianej łyżki ) do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • Dodajemy sok z arbuza i rum ( w wersji bezalkoholowej alkohol pomijamy). 
  • Dzbanek uzupełniamy kostkami lodu lub/i zamrożonymi wcześniej kawałkami arbuza.
  • Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy. 
  • Podajemy z plasterkami limonki i listkami świeżej mięty. Przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

  1. Narobiłaś mi apetytu. Kupię sobie dziś arbuza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszne! :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń