Znakomite danie, które przygotowuję od kilku lat i które zawsze wszystkim smakuje. Cytryna, tymianek i parmezan świetnie pasują do piersi kurczaka i genialnie wzbogacają smak dania. Dzięki nacinaniu, a następnie rozbijaniu surowego jeszcze mięsa przyprawy wnikają głęboko i sprawiają, ż przygotowany w ten sposób kurczak jest soczysty i aromatyczny w środku z chrupiącą szynką na zewnątrz. Usmażone filety możemy podać w całości lub pokroić w grube paski i ułożyć na talerzu. Koniecznie z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i ewentualnie skropione dobrą oliwą oraz posypane wiórkami parmezanu.
SKŁADNIKI / 2-3 porcje- ⅓ szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 2 filety z kurczaka
- ok. 1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1 cytryna umyta i sparzona
- 6 plasterków szynki parmeńskiej lub cieniutko pokrojonego boczku
- oliwa
WYKONANIE
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet nacinamy od spodu na krzyż robiąc tzw. kratkę. Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowane układamy obok siebie nacięciami do góry i posypujemy startym parmezanem, niewielką ilością skórki otartej z cytryny oraz większą częścią listków tymianku (tylko z jednej strony).
- Na każdym kawałku mięsa kładziemy po 3 plastry szynki parmeńskiej, tak, aby nieco na siebie zachodziły. Skrapiamy oliwą i posypujemy resztą listków tymianku.
- Na każdym kawałku mięsa układamy arkusz folii spożywczej i rozbijamy na grubość 1 cm.
- Zdejmujemy folię samoprzylegajacą i ostrożnie przekładamy filety na rozgrzaną patelnię, tak aby szynka parmeńska znalazła się na spodzie. Skrapiamy oliwą.
- Smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.
- Podajemy z puree ziemniaczanym lub ugotowanymi na parze warzywami oraz z pokrojoną na cząstki cytryną do wyciśnięcia.
oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie. Czyli idzie to tak: od dołu nacinamy w kratkę, a na górę kładziemy szynkę i resztę przypraw i tak przygotowany kotlecik rozbijamy od góry?
OdpowiedzUsuńSolą i pieprzem doprawiamy z obu stron, natomiast parmezan, skórkę z cytryny, tymianek i szynkę dajemy od strony z nacięciami. Pozdrawiam
UsuńDzięki, tak to jest jak się nie czyta ze zrozumieniem . Bo danie jest bardzo obiecujące :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, zdecydowanie warte wypróbowania ;-)
Usuń