Pieczony filet z dorsza otulony chrupiącą czosnkową posypką oraz pikantną pastą z papryczki chili, świeżej bazylii i suszonych pomidorów. Delikatne, białe mięso ryby idealnie współgra z ostrą, czerwoną pastą i przypieczonymi okruchami bułki.
Do tak przyrządzonego dorsza świetnie pasuje sos tatarski oraz pieczone ziemniaczki.
Danie bogate w smaku, pięknie prezentujące się na stole, zdecydowanie warte wypróbowania.
SKŁADNIKI / 6 porcji
DORSZ
- filety z dorsza (6x180 g) ze skórą
- 200 g białego chleba lub bułki z chrupiącą skórką
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 cytryna
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 15 g anchois w oliwie
- 140 g suszonych na słońcu pomidorów w oliwie
- mały pęczek świeżej bazylii
- ½-1 świeża czerwona papryczka chili / oczyszczona z nasion
- 40 g parmezanu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
SOS TATARSKI
- 3 korniszony
- 1 czubata łyżeczka małych kaparów
- mały pęczek świeżej natki pietruszki
- 15 g anchois w oliwie
- 1 cytryna / umyta i sparzona
- 200 g majonezu dobrej jakości
- słodka papryka w proszku
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
SOS TATARSKI:
- Do malaksera wrzucamy 3 korniszony, czubatą łyżeczkę kaparów, mały pęczek natki i anchois z oliwą. Dodajemy sok i skórkę otartą z ½ cytryny. Miksujemy pulsacyjnie, aż masa będzie dość gładka. Przekładamy do miseczki, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy sokiem z cytryny. Posypujemy papryką w proszku. Wstawiamy do lodówki.
- DORSZ: Piekarnik rozgrzewamy z włączoną funkcją grill.
- Do dużej brytfanki wlewamy taką ilość oliwy, aby przykryła dno. Posypujemy solą, pieprzem i nasionami kopru włoskiego. Wcieramy przyprawy w filety i układamy je w brytfance skórą w dół. Skrapiamy oliwą i wkładamy pod grill na środkową półkę piekarnika na 5 minut.
- POSYPKA: Pieczywo grubo kroimy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy 2 obrane ząbki czosnku i 2-3 łyzki oliwy z puszki z anchois lub ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Miksujemy i przesypujemy do miski.
- Do pustego malaksera wkładamy 15 g anchois z puszki, 2 obrane ząbki czosnku, bazylię, papryczkę chili i parmezan. Drobno ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Dodajemy ocet balsamiczny i całość miksujemy na pastę.
- Wyciągamy rybę z piekarnika (nie wyłączamy go). Na filetach rozsmarowujemy grubą warstwę pasty i posypujemy okruchami chleba. Skrapiamy oliwą gałązki rozmarynu i układamy je na filetach
- Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10 minut, aż będą złote i chrupiące. Podajemy na ciepło z sosem tatarskim.
o mniam! Uwielbiamy dorsza :)
OdpowiedzUsuń