Panna cotta oznacza po włosku gotowaną śmietankę i jest to jeden z tych deserów, które zrobiły światową karierę. Przygotowuje się go niezwykle szybko z minimalnej ilości składników. Wystarczy słodką śmietankę podgrzać z wanilią i curem, a następnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Pamiętajmy, aby nie dodawać zbyt dużo żelatyny, tylko tyle, by po wyjęciu z foremki deser trzymał kształt. Panna cotta powinna drgać na talerzu, być delikatna- nie sztywna. Do tego świeże owoce lub domowa konfitura i mamy deser idealny. Deser, który najczęściej można znaleźć w mojej lodówce.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 500 ml słodkiej płynnej śmietanki UHT 36%
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku (lub 2 listki)
- 1 laska wanilii
DODATKOWO
- 250 g truskawek lub malin
- 1-2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE
- MUS MALINOWY: Maliny przecieramy przez sitko i mieszamy z cukrem.
- PANNA COTTA: Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Mieszamy. Zostawiamy do napęcznienia.
- Do większego rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i małym nożykiem zeskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do mleka, wrzucamy także wydrążoną laskę wanilii.
- Śmietankę z cukrem i wanilią stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na jak najmniejszym ogniu, często mieszając przez ok 7 minut. Uważamy, aby śmietana nie przywarła do dna.
- Rondelek z żelatyną stawiamy na malutkim gazie i podgrzewamy, aż stanie się płynna.
- Garnek ze śmietanką zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii, a wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
- Małe foremki, filiżanki lub ramekiny opłukujemy zimną wodą i rozlewamy do nich śmietankę. Zostawiamy na blacie do ostygnięcia, a następnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.
- Przed podaniem na parę sekund każdą foremkę wstawiamy do gorącej wody, na foremce ustawiamy talerz i odwracamy ją do góry dnem.
- Wokół deseru rozlewamy mus malinowy. Dekorujemy świeżymi owocami.
- Podajemy natychmiast lub do czasu podania przechowujemy w lodówce.
uwielbiam ten deser:)
OdpowiedzUsuń