GRILLOWANY KURCZAK Z SALSĄ POMIDOROWĄ I MOZZARELLĄ

Grillowana pierś kurczaka doprawiona listkami świeżego tymianku i sokiem z cytryny, zawsze wychodzi miękka i soczysta. Dzieje się tak za sprawą salsy pomidorowej, którą układamy na filetach w drugim etapie smażenia. Soki zpomidorów i cytryny nie pozwalają mięsku zbytnio się wysuszyć, a co najważniejsze genialnie wprost komponują się z jego delikatnym smakiem. Kluczem do sukcesu jest użycie dojrzałych  pomidorów, które nadają całości właściwego smaku. Poza sezonem polecam użycie małych pomidorków cherry lub koktajlowych, które w chłodnych porach roku są bardziej aromatyczne.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
KURCZAK 
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 3 łyżki listków świeżego tymianku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SALSA POMIDOROWA
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki
  • ½ szklanki startej na tarce cukinii
  • ½ papryczki chili
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: 125 g mozzarelli, krem balsamiczny, 1  cytryna pokrojona na ćwiartki
WYKONANIE
  • FILETY Z KURCZAKA myjemy, oczyszczamy z białych błon i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo wzdłuż. 
  • Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i lekko rozbijamy. Powinniśmy otrzymać 6 kotletów tej samej grubości.
  • Tak przygotowane filety skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy oliwą. Odkładamy do zamarynowania na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy salsę.
  • Mocno rozgrzewamy patelnię grillową i układamy filety. Smażymy ok 3 minty z jednej strony, a następnie odwracamy na drugą stronę i na każdym filecie układamy po 1 łyżce salsy. Rozsmarowujemy ją i posypujemy porwaną na kawałeczki mozzarellą. Przykrywamy pokrywką i smażymy ok 3 minuty.
  • Gotowe filety serwujemy na talerzu udekorowanym kremem balsamicznym.
  • Podajemy z cząstami cytryny do wyciśnięcia.
  • POMIDORY myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i jak najdrobniej siekamy. Cebulę drobno kroimy. Pokrojone warzywa razem ze startą cukinią wkładamy do szklanej miseczki. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. 

1 komentarz: